SVAKA VIOLINA IMA SVOJU PRIČU… HVALA GOSPOĐI MARINI TUHTAN!

11. prosinca 2017.

Orkestar Opere svoj je blagdanski poklon već dobio. Nesvakidašnji plemeniti postupak ugodno je iznenadio ravnatelja Opere Petra Kovačića i članove riječkog orkestra. Dobili su violinu!

Očuvana violina stara preko 120 godina, a na kojoj se nije sviralo više od 50 godina, nasljedstvo je gospođe Marine Tuhtan i njenog supruga, pokojnog Bogomila Tuhtana.

Gospođa Marina je, nakon što je pročitala intervju s ravnateljem riječke Opere HNK Ivana pl. Zajca, bez dvoumljenja kontaktirala riječko Kazalište i darovala vrijedan instrument za koji ju vežu brojne uspomene:

Violina je dugo bila kod nas doma, nitko ju nije svirao još od 1966. kada je umro suprugov stric, profesor Lenac. Pamtim priče kako mu se nije smjelo smetati dok je svirao, niti pokucati niti ulaziti. Vrlo je ljubomorno čuvao svoju violinu, nitko joj nije smio ni prići.

Pročitala sam u novinama intervju Petra Kovačića gdje spominje potrebu za novim instrumentima i u istom sam trenu odlučila darovati našu violinu. Predajem ju vrlo rado, sretna što ostaje u Rijeci.

Anton Kyrylov, koncertni majstor orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca, odmah je i demonstrirao kako zvuči poklonjena violina koja nakon 50 godina opet živi.
Violina ostaje u Rijeci, u pravim rukama, čuvat ćemo je, ali ne u kutiji već uživati koliko u sviranju, toliko i u slušanju! Veliko hvala gospođi Marini Tuhtan!

Foto & Video galerija