SVE JE SPREMNO ZA SPEKTAKLE RIJEČKE OPERE!

26. srpnja 2018.

Na današnjoj konferenciji za novinare u pulskoj Komunalnoj palači najavljeni su glazbeni spektakli koji će se u petak 27. i u nedjelju 29. srpnja održati u pulskoj Areni, a riječ je o Verdijevoj operi “Aida” te Orffovoj kantati Carmina Burana. Program se održava pod nazivom „Summer Classics/Ljeto klasike“, a obje su izvedbe u produkciji riječkog HNK Ivana pl. Zajca.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo dolaskom renomiranih umjetnika u Pulu te je dodao kako Arena kao najljepša pozornica na otvorenom neće nikoga ostaviti ravnodušnim.  „Ova su dva djela najbolji dokaz da klasična glazba nije rezervirana samo za uski krug publike već je zanimljiva i široj publici. Klasika svakako ima svoje mjesto u Areni i ovo je zapravo jedna kvalitetna i dugoročna suradnja koju želimo uspostaviti s riječkim Hrvatskim narodnim kazalištem jer nam je cilj u Arenu dovesti vrhunske, svjetske umjetnike“, kazao je pulski gradonačelnik.

Intendant HNK Ivana pl. Zajca i redatelj opere “Aida” Marin Bažević napomenuo je kako se riječko kazalište ponovno vraća u pulsku Arenu nakon 17 godina. „Taj povratak omogućili su i naši partneri koji su prepoznali važnost uvrštavanja klasičnih programa u turističku ponudu Istre, posebice Pule stoga se zahvaljujemo Gradu Puli, Turističkoj zajednici Grada Pule, Arheološkom muzeju Istre, Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula te hotelu Park Plaza Histria unutar grupacije Arena Hospitality Group d.d. na iznimno važnoj podršci“, kazao je Blažević.

Solističku postavu “Aide” predvodit će neka od najvećih imena hrvatske, europske i svjetske operne scene, redoviti gosti Metropolitan Opere u New Yorku, legendarne Scale u Milanu, Kraljevske Opere Covent Garden u Londonu, Bečke državne opere, ali i vodećih hrvatskih opernih kuća – Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Rijeci.

Operne solistice, Kristina Kolar u ulozi Aide te Dubravka Šeparović u ulozi Amneris, nisu krile zadovoljstvo predstojećim nastupom te su naglasile kako je svakom umjetniku čast nastupiti u predivnom zdanju pulske Arene. Ulogu Radamesa preuzeo je Walter Fraccaro, Amonasro je Giorgio Surian dok Ramfisa pjeva Carlo Colombara, jedan od najvećih svjetskih basova. Obje predstave pod dirigentskom su palicom maestra Villea Matvejeffa.

“Aida” koja će u Areni biti izvedena u petak 27. srpnja spada među najizvođenije i najpoznatije opere svih vremena, djelo je skladatelja Giuseppea Verdija, a praizvedba je bila daleke 1871. godine.

Nakon “Aide”, u nedjelju 29. srpnja, riječki ansambl u Pulu dovodi i Carminu Buranu Carla Orffa sa solistima Frankom Klisovićem i Robertom Kolarom te opernom superzvijezdom Sumi Jo.

Sumi Jo je najprodavanija pjevačica klasične glazbe na svijetu a objavila je više od 50 ploča i CD-a. Nastupa u najvažnijim opernim kućama i koncertnim dvoranama, pjevala je na svečanostima otvaranja Olimpijskih igara, a pjesma za film “Youth” Paula Sorentina bila je nominirana za nagradu Oscar.