SVE PUHAČKE INSTRUMENTE SVIRA SAMO JEDAN GLAZBENIK IZ TEL AVIVA, 19. VELJAČE U HKD-U NA SUŠAKU

18. veljače 2016.

Za njega kažu da je šarmantna anomalija u jazzu, kreativni umjetnik koji stvara dojam kao da slušate više glazbenika u tandemu. Amir Gwirtzman je one-man-multikulturalni-bend koji će sa svojim talentom sviranja doista svih puhačkih instrumenata donijeti na scenu HKD-a na Sušaku u petak, 19. veljače u 20 sati, osim instrumenata iz cijeloga svijeta (saksofona, klarineta, škotske gajde, egipatskog argula, bliskoistočne ney, armenskog duduka, pan-azijske zorne, flaute itd.) i poseban, pomalo nevjerojatan doživljaj. Riječki koncert Inhale-Exhale dio je ciklusa Meeting point – Jazz petkom što ga organiziraju HNK Ivana pl. Zajca i udruga Zvuci tišine. Izraelski izvođač iz pristupa bliskog 21. stoljeću nudi glazbenu tradiciju cijelog svijeta uz mješavinu ritmova, melodija i harmonija, jednako vješt u sviranju svakog od mnogobrojnih instrumenata.

Osim što je svirao i oduševljavao u mnogim zemljama (Tel Aviv, SAD, Peru, Brazil, Njemačka, Poljska, Slovenija, Srbija, Grčka, Mađarska, Bugarska, Albanija, Armenija, Izrael, Kina, Tajvan, Filipini, Tajland, Vijetnam, Kambodža) i uvjerio se da ljudi svugdje uživaju u ponuđenim zvukovima drugih kultura nalazeći i toliko toga zajedničkog u svim različitostima. Koliko dijeli užitak u sviranju, s jednakim žarom i podučava o podrijetlu i razlozima nastajanja te načinima sviranja instrumenata, s odraslima, profesionalcima koliko i s djecom vrtićke dobi ili školarcima.

Zanos u glazbi osjetio je vrlo rano, već kao dijete jasličke dobi, njegova majka pričala mu je kako je puzajući čuo glazbu koju bi onda znao potpuno jednako ponoviti. Odrastanjem u Izraelu bio je izložen raznim glazbenim utjecajima (rock, jazz, R&B, klasična glazba i dr.), inspirirala su ga i mnoga svjetska imena, svoju zemlju smatra raskrižjem kulturnih mješavina – zapad, istok, svjetovno, religiozno, klasično i moderno, pa u tome nalazi i objašnjenje za sve svoje glazbene interese, bilo u žanrovima, bilo u vrstama instrumenata. Svirajući saksofon, zaintrigirali su ga i svi drugi puhački instrumenti, gledao je na njih kao na veliku obitelj, a onda je uskoro shvatio da svima njima može i ovladati. Za njega je najbolja glazba u prijelazima i fuzijama različitih vrsti glazbe i različitih instrumenata, tu se krije najveća mogućnost za razvoj i napredak.

U 2010. objavio je dva albuma, Sleeping Camels – Wake up! te samostalni debi album Inhale-Exhale.

U Hrvatskoj je imao nekoliko koncerata – 2011. u Novalji, 2012. u Zagrebu, 2013. u Puli i Poreču te 2014. u Čakovcu, a riječka će publika moći u koncertu uživati po prvi put.

Od glazbe nerazumljivih jezika, Gwirtzman udiše univerzalno razumljivu melodiju čovječanstva… PBS Alabama