SVE ŠTO STE HTJELI ZNATI O „BENČIĆU“ i EPK, DOZNAJTE U SKLOPU DOGAĐANJA – „BENČIĆ, POVJERLJIVO“

23. travnja 2017.

Pozivamo gledateljice i gledatelje HNK da u četvrtak 27. travnja od 17 do 20 sati dođu u bivši industrijski kompleks “Rikard Benčić”, koji će kao dio projekta Europske prijestolnice kulture (EPK) postati novo kulturno središte grada.

U sklopu događanja „Benčić, povjerljivo“ Riječani će moći razgledati kompleks Benčić uz stručno vodstvo, te razgovarati s ključnim ljudima na projektu. Svoj dolazak najavili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik Odjela za kulturu lvan Šarar, direktorica tvrtke Rijeka 2020 koja provodi projekt prijestolnice kulture Emina Višnić, direktor komunikacija u Rijeka 2020 Vuk Ćosić, predstavnici riječkih ustanova u kulturi te arhitekti-projektanti objekata unutar Benčića. U programu će sudjelovati i intendant Marin Blažević te odgovarati na sva pitanja građana vezana uz suradnju riječkog HNK i EPK 2020.

Više o manifestaciji i projektu pročitajte u objavi Grada Rijeke:

Manifestacija „Benčić, povjerljivo“: Bivši industrijski kompleks otvara svoja vrata za građane

Sve što ste željeli znati o obnovi „Rikarda Benčića“, koji će kao dio projekta Europske prijestolnice kulture postati novo kulturno središte grada, moći ćete doznati tijekom manifestacije „Benčić, povjerljivo“

U bivšem industrijskom kompleksu “Rikard Benčić u četvrtak, 27. travnja, od 17 do 20 sati, održat će se manifestacija “Benčić, povjerljivo”. Riječ je o događaju otvorenom za sve zainteresirane građane, a uključit će predstavljanje projekta obnove kompleksa kroz razgovore s građanima te obilazak objekta, najavili su gradonačelnik Vojko Obersnel, pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar i direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva tvrtke Rijeka 2020 koja provodi projekt Europske prijestolnice kulture u Rijeci Irena Kregar Šegota.

Obilazak uz stručno vodstvo

U sklopu događaja, svi koji to žele moći će razgledati kompleks Benčić uz stručno vodstvo, te dobiti informacije o projektu Benčić i o projektu Europske prijestolnice kulture direktno od uključenih u njihovu provedbu postavljajući im pitanja o svemu što ih zanima. Na pitanja će odgovarati gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik Odjela za kulturu lvan Šarar, direktorica tvrtke Rijeka 2020 koja provodi projekt prijestolnice kulture Emina Višnić, direktor komunikacija u Rijeka 2020 Vuk Ćosić, predstavnici riječkih ustanova u kulturi te arhitekti-projektanti objekata unutar Benčića.

Kao što je poznato, kompleks Benčić dio je projekta Europske prijestolnice kulture kroz koji će do 2020. godine postati novo kulturno središte grada. U obnovljeni kompleks uselit će Muzej grada Rijeke, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Dječja kuća i Gradska knjižnica Rijeka.

Najavljujući manifestaciju, gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako se o Benčiću više ne govori kao o predmetu želja, već se sada govori o konkretnim aktivnostima za koje postoji kompletna izvedbena dokumentacija, kao i osigurana financijska konstrukcija.

„Sredstva za obnovu kompleksa osigurana su kroz fondove EU pa je tako Rijeci odobreno 69 milijuna kuna za realizaciju Muzeja grada Rijeke u kompleksu Benčić i obnovu broda Galeb, a kroz Urbanu aglomeraciju Rijeka, putem koje je Rijeci i još devet okolnih gradova i općina odobreno 50 milijuna eura iz europskih fondova, također će se osigurati dio sredstava za obnovu kompleksa“, rekao je Obersnel, dodajući kako je manifestacija prilika da se građanima još jednom predstavi sve što će se u Benčiću raditi, od građevinskog do programskog konteksta.

Produžena pješačka zona

„Cilj nam je da Benčić dobije novu dimenziju i bude produžena pješačka zona koja se prirodno nastavlja na Korzo“, istaknuo je gradonačelnik.

Prešli smo iz faze pisanja beskonačnih papira i čekanja u fazu realizacije, nadovezao se pročelnik Šarar, a iako se u posljednjih godinu dana desilo puno toga vezanog za kompleks Benčić i sam projekt EPK, građanima je sve to i dalje apstraktno.

„Upravo zbog toga, kako bi im sve to približili i pojasnili, osmislili smo i ovu manifestaciju. Građani će moći razgovarati s ključnim ljudima u projektu, pitati doslovno bilo što što ih zanima o Europskoj prijestolnici kulture i Benčiću te saznati što će sve ondje uređivati i zašto to toliko čekamo”, rekao je Šarar. Uz dopuštenje sugovornika, ti će se razgovori snimati te od njih napraviti kompilacija pitanja i odgovora – svojevrsni vodič za građane o projektima u Benčiću, dodao je pročelnik.

Iako se u nazivu manifestacije koristi riječ „povjerljivo“, kaže Irena Kregar Šegota, u svemu tome nema ničega misterioznog. „Ono što želimo postići je participativnost, odnosno da građani sudjeluju u realizaciji projekata i budu dio našeg tima, jer se sve ovo ipak radi za njih“, dodala je Kregar Šegota.

Podsjetimo, na natječaju za dobivanje bespovratnih sredstava iz fondova EU koji je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Integrirani program “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine” za obnovu i stavljanje u funkciju dva reprezentativna zaštićena spomenika kulture – motornog broda Galeb i Palače Šećerane koja će postati Muzej grada, projekt koji je prijavio Grad Rijeka prošao je svih sedam krugova evaluacije i tražena sredstva su odobrena. Radi se o svoti u iznosu od 68.891.606, 18 kuna, a na obnovu Palače utrošit će se oko 38  milijuna  kuna.  Inače, odobrena  bespovratna  sredstva čine 85 posto ukupne vrijednosti projekta obnove Palače Šećerane i broda Galeb. Preostala sredstva, u iznosu od oko 12 milijuna kuna, osigurat će Grad Rijeka.

Sredstva Urbane aglomeracije Rijeka u iznosu od oko 62 milijuna kuna, upotrijebit će se za realizaciju Dječje kuće (u tzv. ciglenoj kući) i Gradske knjižnice (u tzv. T objektu) u kompleksu Benčić.

Dječja kuća bit će ustanova u kulturi koja će djeci, na njima prilagođen način, nuditi kulturne sadržaje iz domene različitih riječkih kulturnih ustanova. U Benčić će preseliti i Muzej moderne i suvremene umjetnosti, i izgradnja njegove prve faze u tzv. H objektu u Benčiću je u tijeku, a očekuje se da će ti radovi biti gotovi u svibnju. Riječ je o investiciji vrijednoj ukupno 6,8 milijuna kuna, a sredstva se izdvajaju iz proračuna Grada Rijeke.

U planu je i uređenje okoliša kompleksa Benčić.