SVEČANOST GLAZBE JEANA SIBELIUSA UZ RIJEČKI ORKESTAR, MAESTRA MATVEJEFFA I VIOLINISTA GRAZIANIJA

23. listopada 2015.

U povodu obilježavanja 150. obljetnice rođenja velikog finskog skladatelja Jeana Sibeliusa, a u sklopu već započetog programa „Jesen sa Sibeliusom“, pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Finske u RH, u HNK Ivana pl. Zajca, u utorak, 27. listopada 2015. u 20.00 sati na programu je simfonijski koncert „Sibelius & Matvejeff & Graziani“.

Pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa, orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca izvest će dva Sibeliusova remek-djela: njegov dirljivi Koncert za violinu i orkestar kada će solistički nastupiti violinski virtuoz Marco Graziani, omiljeni riječki solist. U drugom dijelu koncerta na programu je njegova veličanstvena Druga simfonija.

Finski skladatelj Jean Sibelius (1865 – 1957) najpoznatiji je upravo po svojoj orkestralnoj glazbi. Većinu svojih radova skladao je tijekom pet desetljeća počevši s  1880-ima do 1920-ih. Međutim, i u drugim žanrovima njegov opus je vrlo opsežan, uključuje na desetke klavirskih djela, kazališnu glazbu, brojna zborska djela, te solo pjesme s orkestralnom ili klavirskom pratnjom.

Glavni gost-dirigent riječke Opere, dirigent, skladatelj i pijanist iz Finske, maestro Ville Matvejeff, koji je prema mnogima preporodio riječki orkestar, drži da se u Sibeliusovu Koncertu za violinu i orkestar mogu čuti neke od najčišćih i najiskrenijih melodija koje je Sibelius skladao dok za Simfoniju br. 2 kaže da je važna prekretnica u Sibeliusovom radu.
„ Za mene kao finskog dirigenta ogromna je čast  predstaviti Sibeliusova djela u Hrvatskoj i podijeliti radost ove predivne glazbe s građanima Rijeke. S izvrsnim solistom Marcom Grazianijem, ova večer će zaista biti svečanost koja nudi neke od najvećih momenata glazbe s početka 20. stoljeća“, kaže maestro Matvejeff.
Podsjetimo da će ovaj koncert spojiti užitak u glazbi s užitkom u slici zahvaljujući novoj akustičnoj školjki, jedinstvenoj u svijetu, djelu poznatog riječkog arhitekta Idisa Turata.

Dominante - sponzori

Foto & Video galerija