SVIMA ŽELJNIMA KOMEDIJE U ZAJCU – „PITURI“ SU PREDSTAVA ZA VAS

14. ožujka 2019.

Tražili ste komediju u „Zajcu” – ovo je predstava za vas!

Punokrvna, urnebesna komedija nobelovca Darija Foa „Gli imbianchini non hanno ricordi” / „Pituri nemaju sjećanja” u režiji svestranog Marija Kovača na sceni je riječkog Kazališta premijerno u subotu 16. ožujka u 19,30 sati, a reprizno 18. i 19. ožujka. U središtu radnje Foove jednočinke dva su probisvjeta, navodna pitura, svojevrsni Pat i Mat – oni dolaze obnoviti bordel ljubomorne udovice koja je svog muža, zbog njegove naklonosti drugim ženama, balzamirala.

Intendant Marin Blažević na konferenciji za novinare kazao je kako nije tajna da je Talijanska drama trenutno vjerojatno u najmračnijem razdoblju svoje povijesti i da Talijansku dramu u pitanje dovodi Italija. „Premijeru produciramo bez potpisanog ugovora s Vladom Republike Italije za 2018. i 2019. Ali i u ovo teško doba odlučili smo publiku dočekati u ružičastoj scenografiji. Mario Kovač na situaciju reagira ružičastim pogledom i nadamo se da će Talijansku dramu ispratiti u ružičastu budućnost, a ne u prošlost. Vjerujem da će ova predstava razveseliti i talijansku i ‘netalijansku’ publiku, ne samo zbog titlova na hrvatskom jeziku, već i zbog činjenice da publika stalno traži komediju“, rekao je intendant riječkog Kazališta.

Ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo nije želio govoriti o problemima već o umjetnosti, naglasivši kako je siguran da će predstava ispuniti očekivanja.

Redatelj predstave Mario Kovač duhovito se osvrnuo na tekst čija se radnja odvija u bordelu, koji se često izjednačuje i s kazališnom ustanovom. „I u tragediji i u drami uvijek se nešto može vješto zamaskirati, a u komediji toga nema – ako u komediji nema smijeha publike, negdje se pogriješilo. Tijekom rada bilo je puno smijeha, autorski tim i izvođači – svi smo jako uživali i moram reći da se komedije nije zaželjela samo publika, već i glumci. Ovo je punokrvna komedija koja nije zasnovana samo na ekvilibrističkom tekstu Foa, već smo zakoračili i prema neverbalnoj komediji i klauneriji, ‘A je to!’ i braći Marx. Zbog prijevoda, ali i puno neverbalnog materijala, gegova i skečeva zasigurno će se zabaviti i ‘netalijanska’ publika”, kazao je redatelj Kovač.

Pitur Giuseppe Nicodemo istaknuo je: „Talijanska zajednica u Rijeci dovoljna je da deset puta napuni kazalište, zar ne?! Nemojmo onda pričati kako će se zatvoriti Talijanska drama nego dođite i pogledajte predstavu. To je najbolji način da podržite Talijansku dramu da nastavi s radom”.

Foto & Video galerija