TANJA SMOJE KAO GRADISCA: “PUTENA, ZAVODLJIVA, STIDLJIVA”

28. listopada 2022.

“Rad na ovoj predstavi bio je specifičan utoliko što je krenuo izvana, iz matematike, tj. vrlo precizne koreografije u koju smo tek kad smo je savladavali upisivali likove, punili tu formu sadržajem. Lucianove upute o likovima bile su vrlo precizne i jednu bi izgovorenu rečenicu lika objasnio kroz desetke svojih.

Sviđa mi se magični realizam koji je dio podneblja iz kojega Luciano dolazi i koji je nekako upisan u njega i čini mi se da kroz njega gleda svijet i kazalište. Poetičnost, zaigranost, snenost, životnost, humor… baš kao Fellini sam.

Moja Gospođa Izvolite ili Gradisca je divna, putena, zavodljiva, a zapravo stidljiva dama, koja stremi visoko, a onda zbog toga dugo ostaje sama. Na kraju ipak pronalazi ljubav. I odlazeći govori: „I vi ćete meni nedostajati”. Baš kao što će i meni nedostajati svi moji najdivniji kolege koji mogu sve i s kojima mogu sve kada uskoro i ja, kao Gradisca, odem iz svoga grada,” podijelila je s nama dramska prvakinja Tanja Smoje.

Predstavu „Amarcord” možete premijerno pogledati u srijedu 2. studenoga ili reprizno 3., 4., 5., 8. i 9. studenoga. Ulaznice su u prodaji. A preporučujemo vam i Dramsku pretplatu koja započinje upravo premijerom „Amarcorda”.

 

Razgovarala Andrea Labik

 

Foto: Karlo Čargonja