TRIBINA – OSOBE S INVALIDITETOM I REPREZENTACIJA

30. svibnja 2018.

U srijedu, 6. lipnja s početkom u 18:00 sati u atriju kazališta održat će se tribina “Osobe s invaliditetom i reprezentacija”.

Na tribini će sudjelovati Vesna Mačković, Tamara Bračun, Mila Čuljak, Gordana Svetopetrić, Iva Nerina Sibila i Zdravko Tovilović, a raspravljat će se o uvjetima rada osoba s invaliditetom u polju izvedbenih umjetnosti; njihovoj zastupljenosti na sceni, audicijama, u edukaciji, produkciji i promociji. Cilj je raspraviti koliko je za inkluzivne prakse važna njihova uključenost u institucije i može li ta uključenost biti obećanje za buduće imaginiranje institucija, kako izvedbenih tako i onih šireg društvenog djelovanja.

Tribina se održava u suradnji s Umjetničkom organizacijom Koautorskom inicijativom OOUR.

Nakon tribine u prostoru prostoru Delta 5 (bivša zgrada Ivexa) s početkom u 19.30 sati bit će izvedena monodrama “Down, by Law” autorice, redateljice i koreografkinje Mile Čuljak u izvedbi glumice Hrvatske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca Jelene Lopatić.

Podsjetimo da je HNK Ivana pl. Zajca, u suradnji s Udrugom za Down sindrom – Rijeka 21, postala prva državna institucija koja je pomaknula barijere u socijalizaciji osoba sa sindromom Down, angažiravši, u sklopu radne terapije, troje mladih osoba s Down sindromom za rad u biljeterskoj službi. Time je kao i pokretanjem projekta „5. ansambl“, financiranog sredstavima Europskog socijalnog fonda, a u partnerstvu s Gradom Rijekom i u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje Rijeka, postalo prvom institucijom u regiji, a možda i šire, koja na ovakav način implementira praksu inkluzivnog kazališta.