U RIJEČKOM KAZALIŠTU MLADI OPERNI PJEVAČI IZ 31 ZEMLJE SVIJETA

28. lipnja 2016.

Drugo međunarodno natjecanje mladih opernih pjevača Zinka Milanov počelo je u ponedjeljak 27. lipnja i trajat će do 2. srpnja 2016. u HNK Ivana pl. Zajca. Prijavilo se gotovo 100 mladih opernih pjevačica i pjevača od 21 do 35 godina iz cijelog svijeta, a natjecat će se njih 60 iz čak 31 zemlje: Austrije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Crne Gore, Finske, Francuske, Indije, Irana, Italije, Izraela, Japana, Južne Koreje, Kanade, Kine, Latvije, Mađarske, Nizozemske, Norveške, Njemačke, Poljske, Portugala, Rumunjske, Rusije, SAD-a, Slovenije, Srbije, Švedske, Turske, Ukrajine, te iz Hrvatske.
Ove godine međunarodni žiri čine istaknute operne ličnosti: Kms Olivera Miljaković (vokalna pedagoginja, Wiener Staatsoper), Katrin König (casting redateljica i voditeljica operne administracije, Salzburg State Theatre), Mariano Horak (pjevač, muzikolog, osnivač agencije Ammann-Horak Agency, Zürich), Alessandro Di Gloria (casting menadžer, Teatro Massimo, Palermo), Carl Unander-Scharin (tenor, skladatelj, predavač na University of Karlstadt, sukreator projekta Opera Mecatronica), Kalle Kanttila (glazbeni agent, umjetnički je direktor International Opera Artists Managementa) i Vlatka Oršanić (prvakinja Opere Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani te redovna profesorica i pročelnica Odsjeka za pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, inicijatorica i ravnateljica Međunarodnog natjecanja mladih opernih pjevača „Zinka Milanov”). Natjecatelje će ocjenjivati prema tehničkoj spremnosti, muzikalnosti, kvaliteti glasa i umjetničkoj osobnosti.
Pozivamo vas da pratite Natjecanje u svim etapama koje će se održavati na velikoj sceni HNK Ivana pl. Zajca. Ulaz je slobodan 28.  i 30. lipnja (od 10:30 do 14 i od 16 do 19:30 sati, u 21 sati objava rezultata). Finale natjecanja održat će se u  subotu, 2. srpnja u 20 sati, a ulaznice možete kupiti na blagajni kazališta za 20,00 kn. Finalisti Natjecanja nastupit će uz Orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca, pod ravnanjem maestra Tibora Bogányija, šefa-dirigenta Panonske filharmonije. Stručni žiri donosi odluku od prvoj, drugoj i trećoj nagradi. Gledatelji i slušatelji finala Natjecanja glasat će nakon koncerta za Nagradu publike, a.o Nagradi Opere HNK Ivana pl. Zajca, odnosno o pjevačici i pjevaču koji će dobiti angažman u opernoj ili koncertnoj produkciji u sljedeće dvije sezone, odlučivat će Vlatka Oršanić, umjetnička ravnateljica Natjecanja i Marin Blažević, ravnatelj Opere i v.d. intendanta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

The Observers (Promatrači) – instalacija za vokalnu interakciju sa Zinkom Kunc Milanov

U srijedu 29. lipnja u 20 sati u foyeru Kazališta bit će otvorenje operne instalacije The Observers (Promatrači) projekta Opera Mecatronica koju je u suradnji s Åsom Unander-Scharin, konstruktorom robota Magnusom Lundinom i dizajnerom svjetla Andersom Larssonom kreirao Carl Unander-Scharin, pjevač, kompozitor i inovativni operni umjetnik iz Stockholma. Radi se o vokalnoj interakciji sa Zinkom Milanov – elektro-mehaničkoj marioneti kojom upravlja računalo. Robot, konstruiran na Sveučilištu Mälardalen, prvi je put pokazan 2010. na švedskom sajmu knjiga u Gothenburgu. Carl Unander-Scharin, ovogodišnji član žirija, osim već spomenutih opernih pjevačkih, skladateljskih i profesorskih postignuća, predaje i na studiju Opera i tehnologija na Sveučilištu u Karlstadu, istražuje kako produbljeno razumijevanje vokalnog izražavanja može unaprijediti stvaranje tehnološki proširene vokalne tehnike i obrnuto. Instalacija je za posjetitelje otvorena: 29. lipnja od 20 do 21h, 30. lipnja od 20 do 21h te 2. srpnja u pauzi završnog koncerta i za vrijeme glasanja žirija.