UMJESTO CHERYL STUDER, NOVA ČLANICA ŽIRIJA JE DUNJA VEJZOVIĆ

8. srpnja 2022.

Iznimno nam je žao što vas moramo izvijestiti da je Cheryl Studer zbog bolesti bila prisiljena u posljednjem trenutku otkazati svoje sudjelovanje u žiriju ovogodišnjeg međunarodnog natjecanja mladih opernih pjevačica i pjevača „Zinka Milanov”.

Međutim, uz tu nesretnu vijest, sretni smo što vas možemo obavijestiti da će nova članica žirija biti proslavljena Dunja Vejzović, ne samo primadona svjetske karijere, nego i danas vrhunska pedagoginja predana konstantnom prenošenju znanja i iskustava mladima na svojim majstorskim tečajevima. Zbog izvanredne muzikalnosti, snažnoga glasa velikog opsega i dojmljive scenske prisutnosti, Dunju Vejzović smatra se jednom od najvećih (mezzo-)sopranistica osamdesetih i devedesetih godina 20. stoljeća, koja je uz nastupe na najznačajnijim opernim pozornicama (Metropolitan, Teatro alla Scala, Wiener Staatsoper, Bayreuth, Salzburg…) snimila i brojne kompaktne ploče za vodeće diskografske kuće. Sudjelovala je, između ostalog, i u slavnim studijskim snimkama triju Wagnerovih opera (“Ukleti Holandez”, “Lohengrin” i “Parsifal”) pod ravnanjem Herberta von Karajana za DGG i EMI.

Spektar glazbenih interesa Dunje Vejzović neobično je velik, a kreće se od interpretacija likova u operama Händela, Mozarta, Cherubinija i Glucka preko Berlioza, Bizeta, Wagnera, Verdija, Musorgskog i Masseneta do Bartóka, Stravinskoga, Berga i R. Straussa.

Nastupala je u premijernim podjelama u najvećim svjetskim opernim središtima, od milanske Scale, Bečke državne opere i Théâtre National Opéra de Paris pa do Teatro dell’Opera u Rimu i Gran Teatre del Liceu u Barceloni, te festivala u Bayreuthu i Salzburgu, a pjevala je i u Metropolitanu u New Yorku, Njemačkoj operi u Berlinu, u Hamburgu, Tokyju, Houstonu i nizu drugih velikih opernih kuća. Dunja Vejzović surađivala je s najvećim dirigentima i redateljima svoga vremena: Herbertom von Karajanom, Carlosom Kleiberom, Lorinom Maazelom, Silvainom Camberlingom, Claudiom Abbadom, Zubinom Mehtom, Ricardom Mutijem, Gianandreom Gavazzenijem, Lovrom von Matačićem, Georgeom Pretreom, Christophom Eschenbachom, Christophom von Dohnányijem, Arminom Jordanom, Michaelom Gielenom, Jesúsom Lópezom-Cobosom, Nicolom Rescignom, Nikolausom Harnoncourtom, Jamesom Levineom, Pavlom Dešpaljem, Nikšom Barezom, Robertom Wilsonom, Hansom Neuenfelsom, Hansgünterom Heymeom, Wernerom Düggelinom, Peterom Konwitschnyjem i dr.

Godine 1993. Dunja Vejzović je osnovala kazališnu skupinu VERO Vision, a od 1995. bila je profesorica pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na Visokoj glazbenoj školi u Grazu, te od 1999. na Visokoj školi za glazbu i scenske umjetnosti u Stuttgartu.

Cheryl Studer i Dunja Vejzović pjevale su zajedno u nekoliko produkcija, a jedna od njih i Wagnerov „Lohengrin” u Bečkoj državnoj operi 1990. godine, pod ravnanjem Claudia Abbada.

Richard Wagner – The Vienna State Opera* Com Placido Domingo, Robert Lloyd (4), Cheryl Studer, Hartmut Welker, Dunja Vejzović, Georg Tichy Regência De Claudio Abbado – Lohengrin

Napominjemo da ćemo informaciju o majstorskom tečaju Cheryl Studer ili eventualnoj zamjeni objaviti tijekom vikenda.

Dragoj Cheryl Studer želimo brzi oporavak, uz želje da nam se pridruži na nekom od sljedećih natjecanja!

Našoj Dunji Vejzović želimo toplu dobrodošlicu!

Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra
Pokrovitelj projekta “Zinka Milanov”
Sufinancijer projekta “Zinka Milanov”
Sufinancijer projekta “Zinka Milanov”
Sufinancijer projekta “Zinka Milanov”
Partner mediatico / Medijski pokrovitelj
Medijski pokrovitelj