UMJETNICI RIJEČKOG „ZAJCA“ PRIDRUŽUJU SE OBILJEŽAVANJU DANA DOWN SINDROMA I DANA NARCISA

15. travnja 2015.
Umjetnice i umjetnici riječkog HNK Ivana pl. Zajca pridružit će se u subotu, 21. ožujka 2015. obilježavanju Svjetskog dana Down sindroma te Dan narcisa, odnosno dana borbe protiv raka dojke na riječkom Korzu.

Naime, na službeni početak proljeća, 21.3. obilježava se Svjetski dan Down sindroma, a odabrala ga je Međunarodna zajednica za Down sindrom jer predstavlja 3 kopije 21. kromosoma što je genetska specifičnost osoba sa sindromom Down. Tim povodom oblače se rasparene, šarene čarape koje simboliziraju našu različitost, a različitosti čine svijet šarenijim i veselijim mjestom. Tako su i umjetnici sva četiri umjetnička ansambla riječkog Zajca, Hrvatske i Talijanske drame, Opere i Baleta obuli šarene čarape kao znak podrške svojim sugrađanima s Down sindromom, a koju će izraziti i sutrašnjim dolaskom na Korzo, na štand Udruge za sindrom Down – Rijeka 21 u 11 sati.

Dan narcisa je dan borbe protiv raka dojke koji se u organizaciji Europa donna Hrvatska iz Zagreba, provodi u više od 50-tak gradova u Hrvatskoj, a cilj je osvijestiti građanstvo za probleme oboljelih i liječenih od raka dojke, te humanitarno prikupljanje sredstava u svrhu poboljšanja uvjeta liječenja onkoloških bolesnika. Tako će četiri riječke kazališne prvakinje, prvakinja Hrvatske drame Olivera Baljak, baletna prvakinja Cristina Lukanec, prvakinja Talijanske drame  Elvia Nacinovich te operna Kristinu Kolar na štandu ispred Gradske vijećnice pomoći u humanitarnom prikupljanju sredstava za rad Udruge Nada Rijeka.