„UNA VITA DA CANTARE“ PREMIJERNO 16. PROSINCA S ALIDOM DELCARO U GLAVNOJ ULOZI

11. prosinca 2015.

Una vita da cantare (Otpjevani život) nova  je predstava  Talijanske drame čija je premijera na programu u srijedu, 16. prosinca 2015. Riječ je o glazbeno scenskoj predstavi koja je svojevrsni hommage glavnoj glumici Alidi Delcaro koja je u riječko Kazalište došla 1983. godine gdje je aktivno djelovala 32 godine, a nedavno je otišla u mirovinu.

Ravnateljica Talijanske drame Leonora Surian Alidu je opisala kao osobu koja ju je uvijek fascinirala svojom energijom, životnom radošću i kreativnošću te je zaslužila da se nakon godina rada u ansamblu Talijanske drame napravi predstava za nju.

Redatelj predstave Gianpiero Borgia oduševljen je riječkim Kazalištem opisavši ga kao kazalište koje  je 70 godina ispred zapadne Europe upravo zbog činjenice da u jednom nacionalnom kazalištu postoji  ansambl Talijanske drame, profesionalni ansambl nacionalne manjine što nije slučaj u drugim kazalištima te se i zapitao zašto druga kazališta također nemaju ansambl manjina koje su brojne u njihovim državama.

Rosanna Bubola autorica je teksta i dramaturginja predstave. Kako je sama autorica rekla predstava je lagana, komedija koja govori o sukobima, dilemama i fazama u životu tete i nećaka koji na željezničkom kolodvoru polemiziraju i povjeravaju se jedno drugome.  Život čine izbori i odricanja, te je kolodvor upravo simbol dolazaka i odlazaka , trenutak kada odlučujemo hoćemo li se ukrcati u vlak ili ga propustiti.

Glavnu ulogu u predstavi tumači upravo Alida Delcaro koja je istaknula da je izuzetno sretna zbog ove predstave te ima osjećaj da nije ni izašla iz Kazališta i nada se da će ljudi uživati u predstavi i barem na tih  sat i 20 minuta, koliko traje predstava,  zaboraviti na svoje probleme.  Zahvalila se ravnateljici Leonori Surian na ideji te cijeloj autorskoj ekipi na trudu i radu uloženom u stvaranje ove predstave. Nije zamišljala da će ovako završiti svoju kazališnu karijeru te se osjeća kao zvijezda.

Osim Alide Delcaro u glavnoj ulozi, u ostalim ulogama se pojavljuju Mirko Soldano kao Goffredo, Francesco Squarcia kao Diego i Aleksandar Valenčić kao Musicista (Glazbenik).

Scenografiju potpisuje Anton Plešić, kostimografiju Sandra Dekanić, glazbu i aranžmane Aleksandar Valenčić, Scenski pokret Elena Brumini, a oblikovanje svjetla Iva Bauk.

Predstava Una vita da cantare (Otpjevani život) nakon izvedbi u Rijeci kreće na turneju od 18. do 23. siječnja u Kopar, Vodnjan, Mali Lošinj, Poreč, Rovinj i Buje, dok će se predstava La quinte della vita (Kulise života) odigrati 18. prosinca u Labinu.

I ove godine ostvarena je suradnja Pek-Snack Franšizom koji će za domjenak nakon premijere predstave osigurati svoje proizvode.