UOČI IZVEDBE PREDSTAVE NAŠE NASILJE I VAŠE NASILJE NA 27. MARULIĆEVIM DANIMA U SPLITU

24. travnja 2017.

HNK Ivana pl Zajca u Rijeci podsjeća da živimo u sekularnoj državi u kojoj kulturne institucije i manifestacije imaju pravo na svoju autonomiju, jednako kao što i umjetnici imaju ustavom zaštićeno pravo na slobodu govora i izražavanja vlastita kritičkog stava, u ovom slučaju jezikom kazališne umjetnosti. Smatramo neprihvatljivim da bilo koje skupine građana brane svojim sugrađanima da pogledaju neku kazališnu predstavu. Svaki pokušaj da se večerašnje izvedba predstave zabrani zapravo je pokušaj uvođenja cenzure, koja se protivi temeljima demokratski uređenih zemalja, a zbivanja ispred zgrade HNK u Splitu prijete i agresijom na fizički integritet umjetnika. Predstava Naše nasilje i vaše nasilje bavi se odnosom Istoka i Zapada, religije i politike, kapitala i slobode, te postavlja pitanje čime, u vrijeme jedne od najvećih kriza nakon Drugog svjetskog rata, plaćamo udobnost naših europskih života.

Nasuprot medijskim napisima, u predstavi se NE URINIRA po hrvatskoj zastavi, u predstavi se NE KORISTI hrvatska zastava nego zastava NDH, u predstavi se NE POJAVLJUJE Isus Krist kao povijesna ličnost ili dramski lik, nego kao zlorabljeni simbol politike dominacije kojim manipuliraju države tzv. “Zapada”.

Vjerujemo da su protivici izvedbe predstave u Splitu u manjini i da je grad Split spreman za kazalište koje se izravno suočava s kritičnim pitanjima postkolonijalnog doba, globalnog i našeg lokalnog svakodnevlja.

Jelena Kovačić, ravnateljica Hrvatske drama HNK Ivana pl Zajca

Marin Blažević, intendant HNK Ivana pl Zajca