USUSRET „ČAROBNJAKU IZ OZA“: IGOR VLAJNIĆ O PRVIM „KAMOVCIMA”

28. svibnja 2018.

Riječko kazalište mladih „Kamov“, 26 polaznika, sprema svoju završnu produkciju, predstavu za djecu i mlade „Čarobnjak iz Oza” čija će premijera biti u srijedu, 6. lipnja u 19:30 sati u HKD-u na Sušaku.

O radnoj sezoni punoj kazališnih događanja i pozitivnih dojmova govorio nam je voditelj „Kamovaca” i redatelj predstave „Čarobnjak iz Oza” Igor Vlajnić:

Riječko kazalište mladih „Kamov“ pokrenuto je kao program Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci u sezoni 2017/2018. s ciljem objedinjavanja i brendiranja ukupne produkcije svih umjetničkih grana Kazališta namijenjenih djeci i mladima koja se već dugi niz godina uspješno realizira. Konačni cilj svakako je strateško pozicioniranje takve produkcije na tržištu čime bi se osigurala mogućnost boljeg i transparentnijeg plasmana svih programa prema ciljanoj publici. Na jednak način, moguće je sveobuhvatnije promišljati o navedenim programima kako bi se oni prilagodili stvarnim potrebama publike. Slijedom navedenog, RKM „Kamov“ je u ovoj prvoj sezoni djelovanja pod svoje ime svrstao mnoge koncerte i predstave Kazališta, ali se posebno ponosi vlastitim produkcijama poput predstave „Snježna bajka 2“ koju je posjetilo više tisuća djece i mladih.

Posebno mjesto u radu RKM „Kamov“ zauzima Kazališna radionica koju je Kazalište pokrenulo u suradnji s Domom mladih u Rijeci. Od listopada 2017. godine 26 mladih polaznika u dobi od 11 do 18 godina marljivo rade na planiranim radionicama istovremeno razvijajući svoje vještine i znanja u glumi, plesu i pjevanju. Profesionalni umjetnici poput Leona Lučeva, Rosanne Bubole, Giuseppea Nicodema, Vitalija Kloka i Igora Vlajnića zaduženi su bili za održavanje tih radionica. Međutim, polaznici su u ovoj sezoni besplatno posjetili ukupno sedam kazališnih predstava („Put oko svijeta u 80 dana”, „Labuđe jezero”, „Snježna bajka 2”, „Ivica i Marica”, „Edukacijski koncert”, „Voda” i „Rossini Cards”). Za polaznike smo organizirali razgled kazališta, upoznavanje s kazališnim radionicama i fundusom, rad na velikoj pozornici i drugim kazališnim prostorima kao i razgovore s glumcima, plesačima i pjevačima. Posebno valja istaknuti organizaciju studijskog putovanja u Zagreb gdje su polaznici prisustvovali izvedbi mjuzikla „Aida“ u kazalištu „Komedija“ nakon čega su imali i susret s ansamblom prepunim najpoznatijih umjetnika ovog kazališnog žanra poput Đanija Stipaničeva, Renate Sabljak, Vande Winter, Ervina Baučića, Igora Barberića ili brodvejskog umjetnika Deana Bradleya. Polaznici su, nadalje, imali priliku sudjelovati i u drugim predstavama kazališta kao umjetnici: u predstavi „Snježna bajka 2“ imali su i glavne uloge, ali su nastupali i u operi „Macbeth“ G. Verdija, kao i u nekim drugim projektima. S obzirom na snažno povezivanje polaznika i umjetnika ili tehničkog osoblja Kazališta, polaznici su postali redovni posjetitelji Kazališta i njegovi istinski ljubitelji. Kazalište je postalo njihov drugi dom. Posebno u svemu valja istaknuti i izuzetno pozitivnu, motivirajuću i energetski izvrsnu atmosferu na svim radionicama i projektima, kao i povezanost samih polaznika među sobom. Slobodno se može reći da je „Kamov“ postao mjesto sklapanja novih i trajnih prijateljstava i ljubavi.

Promatrajući, dakle, polaznike i njihovu radost prilikom dolaska na „Kamov“, ne mogu ne istaknuti svoje iznimno zadovoljstvo zbog postignutih rezultata. Svaki trud, često i pretežak, pred takvom slikom naprosto nestaje, a sreća i zadovoljstvo polaznika i njihovih roditelja ostaje trajna inspiracija i poticaj za još veću ustrajnost u radu. Tako u slijedećoj godini planiramo nastavak svih aktivnosti, ali i pokretanje druge (plesne) radionice, kao i snažnije povezivanje sa školama i otvaranje kazališnih kapaciteta. Zahvalni smo prije svega polaznicima i roditeljima na podršci i potpori, ali i svim onim financijskim podupirateljima koji su „Kamov“ odlučili financirati. Nadam se da ćemo i u budućosti ostvariti još veću financijsku podršku čime bi se „Kamov“ mogao bolje i kvalitetnije razvijati na korist svojih polaznika, ali i sve zainteresirane publike. Vjerujem da će i predstava „Čarobnjak iz Oza“ kao završna produkcija ove sezone potvrditi sve navedeno. Danas kada „Kamov“ završava svoju prvu sezonu ostajem ponosan na postignuto, i pouzdano gledam u slijedeću, još uspješniju sezonu. Rođen je „Kamov“, neka mu je dug i uspješan život!

U predstavi „Čarobnjak iz Oza” sudjeluju Nina Abramović Dimec, Karlo Agoli, Luka Babić, Nina Berdik, Matea Blažević, Valentina Bolić, Domagoj Dujmović, Leon Hasančević Matijašić, Mia Lukić, Lora Matijašić, Nika Miculinić, Ingrid Nimčević, Lucija Pedić, Nuria Ricken, Lana Rožić, Ema Sacchi, Ema Seifert, Dan Kabalin Sirotnjak, Karla Šoštarić, Alice Tabellini, Iva Ukalović, Antonio Valenčić, Leda Vujnović, Tarik Žižak, Enija Žufić i Matija Danijel Žugaj.

Uz redatelja Igora Vlajnića koji je „Čarobnjaka” i preveo, prepjevao i adaptirao, koreograf je Vitalij Klok, scenografi su, prema idejnim skicama Igora Vlajnića, studenti APURI Ivan Botički i Nikolina Šupraha pod vodstvom izv. prof. art. Lare Badurine, kostimografi su također studenti APURI, pod vodstvom doc. art. Barbare Bourek, oblikovatelj svjetla je Davor Miljanović, glazbeni suradnik je Andrej Babić.