UVERTIRE ZA RIJEKU 2020: NAJLJEPŠA GLAZBA ZA ULAZAK U NOVU GODINU

23. prosinca 2019.

Kraj godine u HNK Ivana pl. Zajca donosi željno iščekivane, tradicionalne novogodišnje koncerte. Ovogodišnje izdanje krune prosinačkog blagdanskog programa nosi naziv “Uvertire za Rijeku 2020”, a četirima novogodišnjim i jednim Dječjim novogodišnjim koncertom dirigirat će maestro TaeJung Lee.

Riječki novogodišnji koncerti nisu samo važan glazbeni događaj, u kojemu orkestar riječke Opere posebno zrači, već i poseban društveni događaj kojeg svi s nestrpljenjem iščekuju. Danas tradicionalni, Novogodišnji koncert  prvi put se našao na repertoaru 30. prosinca 1982. Ubrzo je koncert postao jedan od najpopularnijih i najposjećenijih kazališnih programa, a iako se zbog sve većeg zanimanja publike i broj izvedbi godinama povećavao, uvijek se tražila ulaznica više.

Na ovogodišnjem programu će se naći različite uvertire prekrasnih i dramatičnih opera i opereta nekih od najpoznatijih skladatelja kojima ćemo svečano pozdraviti 2020. godinu, u kojoj Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture.

Na koncertu ćete moći čuti veličanstvene fanfare iz preludija Te Deuma Marca Antoinea Charpentiea, uvertire  Mozartovu „Figarovu piru”, Rossinijevoj  „Kradljivoj svraki“,  Offenbachovom „Orfeju u podzemlju”,  Verdijevoj „Moći sudbine”, Glinkinim „Ruslanu i Ljudmili”, Wagnerovom „Tannhäuseru“ i uvertiru opereti „Šišmiš” Straussa mlađega. U finalu koncertne večeri je uvertira opereti „Laka konjica” Franza von Suppéa, skladatelja s kojim započinje razdoblje zlatne bečke operete, koja se još od  njegovih početaka tradicionalno izvodi na svakom Bečkom novogodišnjem koncertu.

Nakon popularnih i prepoznatljivih uvertira, slijedi neizostavna profinjena, vrlo elegantna bečka glazba. Jer kakav bi to Novogodišnji koncert bio bez, primjerice, valcera „Na lijepom plavom Dunavu“.

Dječji novogodišnji koncert za cijelu obitelj na rasporedu je na Silvestrovo, 31. prosinca u 12.00 sati. On je, osim terminom izvedbe, i svojim programom te trajanjem prilagođen djeci za koju su ulaznice gratis.

Ulaznica za novogodišnje koncerte već odavno nema, ostala je tek poneka ulaznica za Dječji novogodišnji koncert pa vam ne preostaje drugo nego iduće godine biti brži!

 

Partner Novogodišnjih koncerata:

 

Cvjetni aranžmani: