VALENTIN EGEL O PROGRAMU KONCERTA “ZAJC, BEETHOVEN, ŠOSTAKOVIČ: PREKRETNICE”

8. siječnja 2021.

Riječki simfonijski orkestar pod ravnanjem svojega šefa-dirigenta Valentina Egela nastavlja koncertnu sezonu u 2021. godini simfonijskim koncertom “Zajc, Beethoven, Šostakovič: Prekretnice” koji je na programu 9. i 11. siječnja. Donosimo riječ maestra o programu koncerta.

 

Opera „Mislav” Ivana pl. Zajca označila je početak dugog i plodnog radnog razdoblja u kazalištu u Zagrebu. Bila je to prva opera iz njegove poznate hrvatske nacionalne povijesne operne trilogije, koja se smatra jednim od najvažnijih doprinosa u hrvatskoj glazbenoj povijesti. Lirska, elegična glazba uz žestoke i fantastične trenutke vodi nas u svijet 6. stoljeća i otvara vrata večerašnjih glazbenih prekretnica.

Beethovenov Koncert za violinu prekretnica je u njegovu opusu i žanru samom kojeg je podigao na posve novu razinu. Svojim je 61. opusom utro put za neka od svojih najvažnijih djela kao što su Četvrti koncert za klavir, uvertira „Coriolana”, pa čak i Peta simfonija koja je nastala nedugo potom. Što se samoga žanra tiče, violinski je koncert podigao na potpuno novu razinu, prebacivši ga iz uglavnom kratkog, virtuoznog sviranja za zadivljavanje mnoštva u dubok izraz visoke umjetnosti. Ovim je djelom postavio posve nova mjerila i temelje djelima drugih skladatelja što su uslijedila.

Sa samo devetnaest godina Dmitrij Šostakovič je diplomirao na Petrogradskom konzervatoriju s božanstvenom i izuzetno uzbudljivom Prvom simfonijom! Pokazalo se da je ono što je bio kraj njegovoga akademskog obrazovanja označilo njegov međunarodni proboj. Važni su dirigenti poput Brune Waltera i Artura Toscaninija uskoro ravnali orkestrima koji su izvodili djelo izvan Sovjetskog Saveza čime je počela skladateljeva svjetska karijera. Za razliku od kasnijih, monumentalnih simfonija, Prva je profinjenija, duhovitija, živopisna i razigrana.

Valentin Egel

 
Generalni pokrovitelj Riječkog simfonijskog orkestra