VALENTIN EGEL O VELIKOJ B TROJICI

7. listopada 2022.

Riječki simfonijski orkestar priprema simfonijski koncert Bach, Beethoven i Brahms u Beču 12. listopada u srijedu u 19,30 sati! Ne u Beču, nego na sceni „Zajca”. Ali maestro Egel će vam sve objasniti, čitajte dalje.

U klasičnoj glazbi Bach, Beethoven i Brahms poznati su kao trojica B. Majstorske skladatelje maestro Valentin Egel spojio je u gradu od velike važnosti za klasičnu glazbu – u Beču, a za svoju publiku donosi ih na koncertnu pozornicu riječkog Kazališta. Solistica je pijanistička zvijezda Janina Fialkowska o kojoj londonski The Evening Standard piše: „Ako imate prilike čuti ju uživo, otkažite sve drugo!” Očarava publiku svojim veličanstvenim lirskim zvukom, a glazbu smatra važnom koliko i kisik. Ne propustite taj veliki događaj! 

Ususret koncertu, o tom istom „kisiku” govori nam šef dirigent Riječkog simfonijskog orkestra.

 

Rast Riječkog simfonijskog orkestra i dijalog s publikom

Riječki simfonijski orkestar u ovoj sezoni nastavlja „graditi”, recimo to tako, kamen po kamen. Imam ambiciju da simfonijska glazba u riječkom Kazalištu nastavi svoj kontinuitet, mislim tu na rast i razvoj repertoara orkestra te dijalog orkestra s publikom. Nakon prošlosezonskih „Tristana i Izolde”, uslijedio je Bruckner na početku nove sezone, svirali smo i Brahmsa i Wagnera i Mahlera. Sada, nakon monumentalnog Brucknera nastavljamo s Brahmsom, izvodeći djela pred riječkom publikom po prvi put ili nakon mnogo godina. Golema je kvaliteta skladbi koje imamo na repertoaru ovih nekoliko mjeseci naše nove sezone. Riječ je o samim vrhuncima. Brucknerova posljednja dovršena simfonija, Osma, simfonijska je kruna, a Brahmsova je Četvrta također njegova posljednja simfonija, kao njegova posljednja riječ. Svojevrsna točka na kraju glazbe 19. stoljeća. To je – to. Obožavam kombinirati Bacha, Beethovena i Brahmsa. Oni su takozvana velika B trojica. Spojili smo ih u Beču. Međutim, iako Bach nije bio u Beču, ipak je preko Weberna povezan s tim gradom. Ricercar – fascinantno djelo!

 

Glazba o kojoj se govori u superlativima

Na programu je fantastična glazba! Čini mi se da se ponavljam, ali toliko je teško o takvoj glazbi govoriti ikako drugačije osim u superlativima! Ponovno i ispočetka! Doista tako osjećam. Kada   izvodite toliko sjajnu glazbu, svako je djelo vrhunac. Nemoguće je usporediti. Koliko ja to volim… Kada me pitaju tko mi je bolji, kako na to odgovoriti?! Ne mogu. Svi su ti skladatelji najbolji, svaki na svoj način. Naročito skladatelji čija su djela preživjela toliko stoljeća, i dalje se izvode, i dalje nas dotiču svojom glazbom! 

 

Iznimna gošća, omiljena pijanistica diljem svijeta Janina Fialkowska

Izvanredno je imati pijanisticu Janinu Fialkowsku na Beethovenovom Četvrtom koncertu za klavir! Svirati taj Koncert s njom… nevjerojatno! Fialkowska je bila posljednja učenica velikog Arhura Rubinsteina koji je bio izrazito ponosan na nju. 

Između ostalog, baš je to Beethovenovo djelo jedno od najprodavanijih ploča i CD-a. Siguran sam da je većini poznato djelo koje će sada imati prilike doživjeti uživo i to uz nekoga kao što je Fialkowska i Riječki simfonijski orkestar. Vidimo se! 

 

Razgovarala Andrea Labik

 

Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra