VEČERAŠNJA PREDSTAVA “KOMPLEKS RISTIĆ” SOCIJALNO UGROŽENIMA, BESKUĆNICIMA, ŽRTVAMA NASILJA…

15. prosinca 2015.

Nakon jučerašnje predstave “Kompleks Ristić”, redatelj Oliver Frljić održao je predavanje o političkom kazalištu.

Objasnio je kako pojam „političko kazalište“ uglavnom plaši kazališnu publiku. “Dosta nam je politike u životu, ne treba nam još i u kazalištu!”, rečenica je kojom bi se mogla sažeti poslovična odbojnost publike prema svemu što opravdano ili neopravdano nosi etiketu političkog kazališta. Međutim, kad se zagrebe malo dublje, ispostavlja se da većina onih koji političko kazalište ne vole zapravo i ne zna što taj pojam označava – bilo u povijesnim kontekstima u kojima se političko kazalište pokušavalo artikulirati, bilo danas. Ovo predavanje bavilo se (r)evolucijom političkog kazališta, od antičkih dana do danas. Njegov neposredni povod je predstava “Kompleks Ristić”, inspirirana Ljubišom Ristićem, redateljem koji je u Jugoslaviji postao sinonim za političko kazalište.

Nakon predavanja redatelj je najavio kako sutrašnju izvedbu predstave „Kompleks Ristić“, HNK Ivana pl. Zajca poklanja socijalno ugroženima, beskućnicima, žrtvama nasilja, štićenicima udruga liječenih ovisnika, darivateljima krvi te pripadnicima romskih udruga.

Zainteresirani se moraju preko svojih udruga, centara, skloništa i prihvatilišta javiti nadređenim osobama koji će na njihovo ime rezervirati karte na blagajna@hnk-zajc.hr ili na broj telefona 051/337-114.