VERDIJEVO KOMIČNO REMEK-DJELO „FALSTAFF”

24. travnja 2018.

„Sve na svijetu tek je šala, za lakrdijaša čovjek je stvoren.”

 „Falstaff”, lirska komedija u tri čina, završni dio Trilogije Verdi – Shakespeare – Surian,   premijerno u HNK Ivana pl. Zajca 7. svibnja u 19 sati!

U naslovnoj ulozi naš je nacionalni prvak Giorgio Surian!

Krupni, stari vitez Sir John Falstaff svoju financijsku i ljubavnu situaciju planira popraviti šaljući ista ljubavna pisma dvjema bogato udanim ženama i tako pokreće eksploziju komičnog, romantičnog kaosa.

Lik kojem se  u isto vrijeme smijemo i s kojim se smijemo, Falstaff, nevjerojatno je živopisna osobnost, sjecište suprotnih karakternih osobina, star i debeo, a ponaša se kao da je mlad i privlačan, hvalisavac je, lažljivac… a ipak, oduševljava baš takav, jer svojim nastojanjima da si ugodi nasmijava druge.

Mnogi su kroz povijest pokušali Shakespeareove drame prenijeti u opernu umjetnost. Rezultiralo je to s oko tristotinjak opera, od čega vrlo malo uspjelih. Ali među onim uspješnima čak su tri Verdijeve opere: „Macbeth”, „Otello” i „Falstaff”.

Zajednički rad Verdija i libretista  Arriga Boita na „Falstaffu”, prema motivima komedije „Vesele žene windsorske” i scenama dvodijelne povijesne drame „Henrik IV”, trajao je gotovo tri i pol godine. Boito je izjavio: „Završit ćemo moćnim praskom smijeha – to će zapanjiti svijet!”.

Verdiju je bilo 79 godina, a „Falstaff” pršti svježinom i originalnošću, dosjetkama i humorom s dubokim uvidom u ljudsku prirodu. Partitura završava višeslojnom fugom u finalu u čast veselju i smijehu „Sve na svijetu tek je šala, za lakrdijaša čovjek je stvoren”.

Premijera je bila u Milanu, u Teatru alla Scala 1893. godine.

Prvi put „Falstaff” je u riječkom Narodnom kazalištu postavljen 1958. godine, dok je drugu premijeru imao 2003. godine.

Generalni sponzor operne premijere

 logo_INA