“VINCENT” PONOVNO NA SCENI “ZAJC NA SUŠAKU”

7. svibnja 2015.

“VINCENT” PONOVNO NA SCENI “ZAJC NA SUŠAKU”

Vincent je glavni lik istoimene drame Olje Lozica koju ova mlada autorica i redateljica s velikim uspjehom u siječnju postavila na riječku scenu, a koja je ponovno na programu 23, 24. i 25. travnja 2015. na drugoj sceni riječkog HNK-a, Zajcu na Sušaku (u HKD-u na Sušaku) s početkom u 19.30 sati.
Predstava “Vincent” bavi se temom autizma, zbog kojeg se naslovni lik često nalazi u diksiminirajućim situacijama. Međutim, kroz Vincentovu sudbinu i temu autizma, predstava progovara o “drugom i drugačijem” uopće te snažno apelira na prihvaćanje različitosti.
Naslovnu ulogu, ulogu Vincenta glumi eminentni, nedavno umirovljeni, riječki glumac Zdenko Botić. „U začudnoj viziji Olje Lozice za ulogu Vincenta odabran je umirovljeni glumac Zdenko Botić, doajen riječkoga kazališta, koji prolazeći kroz različita vremena i prostore igra i dojenče, i dječaka, i mladića i na kraju starca. Botić je na sceni od rođenja do smrti svog junaka, i to bez i jedne izgovorene rečenice. Oslanjanjem samo na ekspresiju lica i pokrete, Zdenko Botić svojom maestralnom igrom uvjerio nas je – da u jednom tijelu istodobno može biti i malo dijete, i začuđeni, znatiželjni i zaigrani dječak i umoran čovjek na završetku životnoga puta. Više od svega Botić je u svoju ulogu utkao ljudskost, toplinu i dobrotu, čineći svoga Vincenta čovjekom – ne drugačijim, nego poput svih drugih.“ (Kim Cuculić, Novi list)
Uz Zdenka Botića, u predstavi glume Olivera Baljak, Jelena Lopatić, Jasmin Mekić, Nika Mišković, Nikola Nedić, Damir Orlić i Tanja Smoje. Dramaturg i autor glazbe je Matko Botić, scenografiju potpisuje Igor Vasiljev, Kostimografiju Mario Leko, a oblikovanje svjetla Dalibor Fugošić.