„VODA” JE RIJEČKA VODA

14. ožujka 2018.

Od subote 17. ožujka u 19 i 30 sati u Rijeci teče i „Voda”, premijerno u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca.
Vladimir Nazor napisao je autobiografsku pripovijetku „Voda” između 1923. i 1926. godine, a osnovna je tema tromjesečna suša, odnosno žeđanje jedne otočke zajednice. Djelo je za riječku Hrvatsku dramu i Balet adaptirao Goran Ferčec koji je i dramaturg predstave „Voda”, dok je redatelj i koreograf Matija Ferlin. Scenografiju potpisuje Mauricio Ferlin, kostimografiju Desanka Janković s Matijom Ferlinom, oblikovanje svjetla Alan Vukelić, a glazbu riječka skupina Marinada. U predstavi igraju Jelena Lopatić, Dean Krivačić, Marija Tadić, Jasmin Mekić, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Denis Brižić, Anastazija Balaž, Nikola Nedić, Edi Ćelić, Aleksandar Cvjetković, Maria del Mar Hernandez, Ksenija Duran Krutova, Hélias Tur-Dorvault, Ali Tabbouch, Nika Lilek, Ricardo Campos Freire, Michele Pastorini.

„U našem programu pokrivamo široki spektar žanrova i generacija što znači da su predstave za djecu i mlade ne samo naša obaveza nego i misija”, kazao je intendant HNK Ivana pl. Zajca dr. sc. Marin Blažević.
Jedan od vodećih i najzanimljivijih umjetnika suvremenog kazališta, plesač, koreograf, glumac i redatelj, dobitnik hrvatskih i inozemnih nagrada, prvi put režira u „Zajcu”, prvi put predstavu za djecu i mlade, te prvi put u jednoj predstavi radi s dva potpuno različita ansambla, s dramskim glumcima i plesačima riječkog Baleta. „Priča je to o zajedništvu i kolektivnom trpljenju. Svi su jednako važni, nema formalnih razlika, struktura je koherentna, na sceni smo postigli pravu sinergiju glumaca i plesača. Jedva čekam subotu i da to sve krene teći”, kazao je Matija Ferlin.

Višestruko nagrađivani pisac i dramaturg Goran Ferčec naglasio je kako je priča univerzalna, tema se obraća svima, iako ju sistem preporučuje djeci, ona komunicira na mnogo razina s različitim generacijama, a pritom svi razumiju o čemu se radi. Naglasio je: „Rijetkost je da se velika scena daje djeci. Obično predstave za djecu završe na malim scenama. A Hrvatsko narodno kazalište u Rijeci svoju veliku scenu i veliko gledalište daje mladima i djeci, prenoseći tako poruku – ovo Kazalište je zapravo vaše!”

Ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić govorila je o autorskom i izvođačkom timu te o predstavi: „Umjetnici impresivnih biografija u kombinaciji s Vladimirom Nazorom te, izuzetno važnim faktorom, ansamblima Hrvatske drame i Baleta, napravili su zaista važnu predstavu. Jedan od povoda ove predstave nadolazeći je Svjetski dan vode 22. ožujka, no nije nevažno spomenuti da je dva dana prije 20. ožujka Svjetski dan kazališta za djecu i mlade. Ova predstava je doprinos ozbiljnom, vrsnom i promišljenom kazalištu za djecu i mlade. Mislim da će predstava s jedne strane na sadržajnoj razini uvesti publiku u svijet jedne male otočke zajednice koja već tri mjeseca trpi sušu i podsjetiti nas koliko je voda važna za naše živote i koliko je važno znati da svi jednako žeđamo, a s druge strane potvrdit će pravo mlade publike na pravi umjetnički doživljaj”.
Jelena Kovačić podsjetila je zatim na brojne aktivnosti koje su krenule još 9. ožujka s Kazališnim saborom posvećenim pitanju na koji način djeca i mladi doživljavaju kazališnu umjetnost i što očekuju od nje, tada su i mladi postali naši kazališni saborski zastupnici. Najavila je predavanje „Brački ciklus Vladimira Nazora” dr. sc. Olge Perić u petak 16. ožujka u 18 sati o specifičnom dijelu Nazorova stvaralaštva posvećenom otoku na kojem se rodio i proveo djetinjstvo. U suradnji s udrugom Vijeće mladih Benčić održat će se radionice 14. i 15. travnja tijekom kojih će djeca i mladi obići lokacije u našem gradu vezane uz izvorišta, vodospreme, čuvanje povijesnih podataka o crpljenju vode u Rijeci i kreativno se izraziti. U kafiću Teatro razgovarat će se nakon predstava 21. i 22. ožujka. Snimit će se i radio drama „Voda” i puštati tijekom svibnja u zvučnom šatoru Mauricija Ferlina za otočane Kvarnerskih otoka kojima je HNK teže dostupan. Aktivnosti koje potiču aktivno uključivanje publike organiziraju se u suradnji HNK Ivana pl. Zajca s društvom Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, programskim pravcem Dječja kuća.

Mara Anjoli Vujić, direktorica Sektora za kulturu Rijeka 2020 EPK, osvrnula se na zajedništvo EPK 2020 i riječkog HNK u kojem se razvijaju programi, u ovom slučaju oko jedne od tri krovne teme EPK, a to je voda. „Za razvoj publike bitno nam je uključivanje mladih i djece, a radionice i aktivnosti održavat će se ne samo u Rijeci već i na otocima”, kazala je Anjoli Vujić.
Glumica Hrvatske drame Jelena Lopatić u ulozi dječaka Vlade osvrnula se na rad s redateljem i koreografom: „Matija nam je izmaknuo tlo pod nogama, ali bilo je to novo glumačko putovanje koje nam je svima trebalo!”
Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, HNK Ivana pl. Zajca i KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka će u suradnji s Gradom Rijeka organizirati višednevnu manifestaciju u okviru koje će se održati brojne aktivnosti i predavanja koja se odnose na ovogodišnji slogan Svjetskog dana voda – „Priroda za vodu“. Vojko Obersnel, gradonačelnik grada kojeg Riječani ponosno zovu gradom koji teče, kazao je kako se povodom obilježavanja Svjetskog dana voda dogodilo važno povezivanje – komunalna djelatnost s Kazalištem i EPK 2020, s ciljem upozoravanja i osvještavanja građana na važnost vode i očuvanja izvorišta pitke vode, te racionalnog raspolaganja vodom. Spomenuo je predstavljanje obnovljene vodospreme – prekidne komore Križ s uređenim vidikovcem na krovu, predavanje na temu „Potraga za vodom u Sunčevom sustavu”, te anketu o poznavanju vode Društva „Naša djeca” i izložbu Mladih čuvara okoliša.

Nadovezao se i direktor KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. Andrej Marochini te najavio da će u foyeru 21. travnja učenicima riječkih srednjih škola predstavnici KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. održati predavanje „Rijeka je voda, voda je riječka voda”, dok će 22. ožujka na Korzu otvoriti izložbu „H2O vodi Rijeke i riječkog prstena“ koja će se moći pogledati do 29. ožujka, a zatim će djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ održati predavanje o važnosti vode i povesti u obilazak laboratorija uz stručno vodstvo.

Generalni sponzor projekta je KD Vodovod i kanalizacija Rijeka. Sponzor predstave je Hrvatsko društvo za zaštitu voda, a donator Vodoopskrba i odvodnja Cres Lošinj d.o.o.

Reprize „Vode” su 19. i 22.3. u 12 sati, te 21. i 22.3. u 19:30 sati u HNK Ivana pl. Zajca.

Generalni sponzor predstave

ViK-logo_web

Sponzor

hdzv-web

Foto & Video galerija