VRIJEME JE ZA ROMANTIZAM!

27. rujna 2016.

U tijeku su završne probe za jednu od najljepših francuskih i uopće najpoznatijih kasno-romantičkih opera – lirsku operu Werther Julesa Masseneta, nastalu prema slavnom Goetheovu ljubavnom romanu. Najavljujemo premijeru na velikoj sceni HNK Ivana pl. Zajca u ponedjeljak, 3. listopada 2016. u 19:30 sati.

Malo koja opera, osim Traviate i Madame Butterfly, emocionalno će vas uzdrmati kao Massenetov Werther, čak i ako ju do sada niste nikada imali prilike slušati i gledati. Ne propustite stoga novo otkriće na riječkoj opernoj sceni!

Izvedbom opere će dirigirati Ville Matvejeff (s kojim će se za dirigentskim pultom u kasnijim izvedbama izmijenjivati Matija Fortuna), a redatelj je Fabrizio Melano, nekima već poznat s prvog, prošlogodišnjeg  Međunarodnog natjecanja mladih opernih pjevača “Zinka Milanov”. Predstavljali smo ga tada kao “živu legendu Metropolitana”, jer jedan je od rijetkih opernih umjetnika koji može iz vlastitih iskustava, kao gledatelj ili redatelj, pričati o najpoznatijim opernim pjevačima 20. stoljeća, kao što su Zinka Milanov, Maria Callas, Richard Tucker, Alfredo Kraus, Renata Scotto, Teresa Stratas, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Jessye Norman i drugi. U slavnoj newyorškoj opernoj kući Fabrizio Melano postavio je ili obnovio više od dvadeset opera, a riječkom Wertheru, zajedno s pomno odabranom mladenačkom solističkom podjelom, pristupi će s kao majstor klasične operne režije, neopterećene raskošnim dekorom i usmjerene na psihološki složene odnose glavnih likova.

U ulozi Werthera izmjenjivat će se Aljaž Farasin i Marko Fortunato, u ulozi Charlotte Ivana Srbljan i Wioletta Hebrowska,  u ulozi njene sestre Sophie Anamarija Knego i Vanja Zelčić, a u ulozi Alberta Domen Križaj i Dario Bercich.

O romantičnom junaku Wertheru svi barem ponešto znaju. Njegova tragična nesretna ljubav opisana je u jednom od najpoznatijih svjetskih romana svih vremena. Nakon prvotno anonimnog djela koje se nevjerojatnom brzinom širilo svijetom u prijevodima od 1774, tek kasnije tiskanom Leiden des jungen Werthers (Patnje mladog Werthera) s potpisom, epistolarni roman je dosegao nevjerojatnu popularnost – mladi su se odijevali po uzoru na Werthera, a onda su se zaredala i samoubojstva. Čak i u psihologiji postoji pojam Wertherov sindrom.

Libreto za lirsku operu prema Goetheovom remek-djelu pisali su Édouard Blau, Paul Milliet i Georges Hartmann četiri godine. Iako je Massenet operu skladao cijele 1886. praizvedena je s velikim uspjehom tek u veljači 1892. u Beču, na njemačkom, a na originalnom francuskom u Ženevi iste godine u prosincu.  Duboko nježna, a istodobno i intenzivno mračna glazba Julesa Masseneta snažno uvlači u priču. Sve ono što se kod Werthera, u opsesiji koja raste, i čuje i vidi, Charlotte potiskuje i skriva u unutarnjim konfliktima odabira i obećanja. Samo jedan čin sadrži dvije arije koje ulaze u red najvećih arija opernog repertoara uopće, Va! Laisse couler mes larmes (Idi! Neka moje suze teku; mezzosopran, Charlotte) i Pourquoi me reveiller (Zašto me buditi, tenor, Werther).

Kakav ćemo život udahnuti „Wertheru“ u riječkoj Operi možete vidjeti i čuti već sljedećeg tjedna. Ne propustite svoje VRIJEME ZA ROMANTIZAM. Sretno ili nesretno zaljubljeni – vaša ulaznica čeka na vas u obnovljenom parteru riječkog Kazališta, najljepšem gledalištu u gradu!

Premijera je 3. listopada, a reprize 5, 7, 26. i 28. listopada u 19:30 sati.