VRSNI RIJEČKI GLAZBENICI PETAR KOVAČIĆ I FILIP FAK: “1 VIOLONČELO I 1 GLASOVIR” U MRAMORNOJ DVORANI

20. studenoga 2015.

„1 violončelo i 1 glasovir“  naziv je trećeg koncerta u okviru Komornih koncerata u Mramornoj dvorani u organizaciji HNK Ivana pl. Zajca koji će se održati u utorak, 24. studenog 2015. u 20.00 sati u Pomorskom i povijesnom muzeja Hrvatskog primorja. A na violočelu i glasoviru nastupit će dvojica poznatih, vrsnih riječkih glazbenika Petar Kovačić i Filip Fak,  dobitnici brojnih domaćih nagrada i priznanja, izvodeći djela glasovitih skladatelja Beethovena, Brahmsa, Schumana, Piazzole i Rossinija.

Prvi dio večeri rezerviran je za 12 varijacija na Händelovu  temu iz oratorija „Judas Maccabeus“ za klavir i violončelo u G-duru WoO 45 Ludwiga van Beethovena i trostavačna Sonatu za violončelo i klavir u e-molu Johannesa Brahmsa.

U drugom dijelu koncerta izvodit će se djelo „Fantasiestücke“ za violončelo i klavir Roberta Schumanna, „Len gran tango“ za violončelo i klavir Astora Piazzolle i „Une larme“ tema s varijacijama za violončelo i klavir Gioachino Rossinija.

Petar Kovačić rođen je 1980. godine u Rijeci, gdje završava violončelo u srednjoj glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova Rijeka, u klasi prof. Janka Šepića. Od 1998. studira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. N. Ruževića, a potom A. Petrača, u čijoj klasi i diplomira 2001. godine s odličnim uspjehom. Tijekom studija pohađao je trogodišnji tečaj za usavršavanje pri fondaciji Romano Romanini u Bresciji (Italija), pod vodstvom violončelista Maria Brunella. Godine 2001. upisuje Hochschule für Musik u Saarbrückenu (Njemačka),  gdje nastavlja studij violončela u klasi prof. Gustava Riviniusa. Godine 2003. diplomira s najvišim ocjenama te upisuje poslijediplomski studij, također u klasi prof. G. Riviniusa koji s posebnom zahvalom završava 2005. godine.

Dobitnik je prvih nagrada na državnim natjecanjima 1996. i 1998. godine, te prve nagrade na natjecanju „Alpe Adria“ 1999. u Goriziji (Italija). Godine 2000. osvojio je prvo mjesto na „Natjecanju riječkih glazbenika”. U akademskoj godini 2000./2001. dobio je Dekanovu nagradu, a 2003.g. osvojio je drugu nagradu na međunarodnom natjecanju „Walter Gieseking u Saarbrückenu (Njemačka). Od 2003. djeluje u HNK Ivana pl. Zajca Rijeka kao solo čelist orkestra riječke Opere, a  2013. i 2014. bio je čelist Katarske filharmonije. S Renatom Penezić (flauta) i Zarijom Alajbeg Galuf (klavir) čini Trio Osor s kojim redovito nastupa. Kao solist nastupio je sa Simfonijskim orkestrom Opere HNK Ivana  pl. Zajca, Riječkom filharmonijom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom te Slovenskom filharmonijom.

Pijanist Filip Fak diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija, a usavršavao se na Scholi Cantorum u Parizu te stekao Diplome de Concert. Kao solist nastupao je diljem Hrvatske, u desetak europskih zemalja i SAD-u. Nastupao je s najuglednijim hrvatskim orkestrima i komornim ansamblima, i surađivao s renomiranim dirigentima kao što su Alun Francis, Klaus Arp, Pavle Dešpalj, Mladen Tarbuk, Berislav Šipuš i dr. Osobito značajan je bio nastup na međunarodnom EPTA-inom natjecanju Svetislav Stančić, na kojem je, kao najmlađi natjecatelj, uz Zagrebačku filharmoniju izveo jedno od najzahtjevnijih klavirskih djela – 2. Brahmsov klavirski koncert. Osim nastupa uz orkestre, održao je niz zapaženih recitala i komornih nastupa.

Filip Fak se bavi i skladanjem te je dosad uglavnom skladao djela za klavir, izvođena u Hrvatskoj i inozemstvu, a neka i nagrađivana. Od nagrada ističu se: Nagrada Darko Lukić, Nagrada Grada Samobora, prva i posebna nagrada na natjecanju Ivan Zajc Grand Prix Lions cluba, posebna nagrada EPTA-e, te više prvih nagrada na državnim natjecanjima. Od 2009. godine radi na Muzičkoj akademiji.