WOYZECK NA GAVELLINIM VEČERIMA

6. prosinca 2018.

„Woyzeck” Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca nakon što je osvojio riječku publiku, u petak 7. prosinca u 19 i 30 sati zaigrat će na pozornici Gradskog dramskog kazališta „Gavella” u sklopu 33. Gavellinih večeri.

Redateljici Anici Tomić „Woyzeck” u emocionalnom sudaru svjetova moćnih i siromašnih, obespravljenih prva je predstava nastala u suradnji s riječkom Hrvatskom dramom.Specifičnom pojavom Woyzecka i njegovim autorom bavio se poznati kazališni tandem Tomić – Kovačić koji broji mnogo najvažnijih nagrada za najbolje režije, autorske projekte, dramske tekstove itd.

Prije 180 godina Georg Büchner je prvi u drami dao glavnu riječ siromašnima i poniženima, kao što je i prvi koristio tehniku kojom će se tek u drugoj polovici 20. stoljeća koristiti mnogi dramatičari – dokumentarizam. Čitavo stoljeće prije nego što je ekspresionizam postao tolika sila njemačkog kazališta, slikarstva i filma, Büchner je stvorio „Woyzecka”. Drama je nastala prema stvarnom zločinu iz 1820. kada bivši vojnik Johann Christian Woyzeck ubije svoju ljubavnicu iz ljubomore zbog čega ga javno smaknu na glavnom trgu u Leipzigu. Büchnera, bivšeg studenta medicine, zainteresirao je taj slučaj u kojem je vidio moć priče i sukob između imanja i nemanja, mučenje i trajno poniženje malog čovjeka. Woyzeck je, kažu, prvi antijunak. Dramu je Georg Büchner pisao između 1835. i 1837, tekst je pronađen nakon 40 godina. Temeljni zadatak obavio je austrijski pisac i novinar Karl Emil Franzos 1879. objavivši Büchnerova djela, a da bi do njih došao, pronađene rukopise tretirao je posebnim kemikalijama koje pomažu da tinta izbije na površinu papira. Nema konačnog teksta „Woyzecka” jer Büchner prije dovršavanja drame umire od tifusa u svojoj 23. godini. „Woyzeck” je praizveden tek 1913. u Residenztheatru u Münchenu. Od tada je lik Woyzecka inspiracija različitim umjetnicima.

U naslovnoj ulozi vojnika Franza Woyzecka je Dean Krivačić koji je za tu ulogu dobio nagradu publike HNK Ivana pl. Zajca za najbolju mušku ulogu u Hrvatskoj drami. Njegovu nezakonitu ženu glumi gošća iz beogradskog Narodnog pozorišta Hana Selimović. U ulozi vojne Doktorice je Olivera Baljak, Kapetan je Jasmin Mekić, Tambourmajor je Dražen Mikulić, Margaretha je Anastazija Balaž, Baba je Biljana Torić, Vašarski maestro je Nikola Nedić, a kao Karl prvi put zaigrat će Edi Ćelić. „Woyzecka” je režirala Anica Tomić, dramaturginja je Jelena Kovačić, skladatelj je Nenad Kovačić, scenografi su Anica Tomić i Dalibor Laginja, kostimografkinja je Sandra Dekanić, suradnica za pokret je Mila Čuljak, dok je dizajner svjetla Deni Šesnić.