„WOYZECK“ ODUŠEVIO PUBLIKU: „OBOŽAVAMO OVO PROKLETO MJESTO! OVE GLUMCE I OVAJ AUTORSKI TIM!“

12. siječnja 2018.

Bravo riječkom „Woyzecku”! Vikalo se glasno uz snažan i dug pljesak autorskom timu i glumačkoj ekipi nakon večerašnje premijere Büchnerove drame u režiji Anice Tomić i izvedbi ansambla Hrvatske drama HNK Ivana pl. Zajca.

Woyzeck u emocionalnim sudarima svjetova moćnih te onih siromašnih i obespravljenih oduševio je riječku publiku koja je, po samom završetku, pod toliko snažnim dojmom još teško pronalazila riječi opisati svoj intenzivan doživljaj i oduševljenje:

„Uživali smo gledati prava velika i snažna glumačka ostvarenja, predanje koje pogađa i oduševljava”, „Woyzeck se često opisuje kao prva tragedija radničke klase, ali ovo nije igra tlačenja slabijeg, ovo je puno suptilnije, pametno i pogađa!”, „Obožavamo ovo prokleto mjesto! Obožavamo ove glumce, baš svakog od njih, i ovaj autorski tim! Ovu predstavu trebaju svi pogledati, osjetiti što sve dotakne u vama”, „Ova istina o nama je snažna i strašna”, „Prekrasna atmosferična predstava”, „Vidjeli smo monstruozno, prirodno, zastrašujuće, nadam se da ćemo svi poraditi na ispravnosti svojih duša”, „Divim se kako netko od razbacanih fragmenata napravi ovako genijalno posloženu i beskrajno moćnu predstavu”,„Predstava me jako potresla”,  „Predstava toliko izravno govori o ljudskoj naravi, o svakome od nas, o društvu, o vlasti, pozicijama moći… Ova predstava uvuče vas u mrak i ubija nježno. Nevjerojatno emotivna predstava. Stisne te u grudima, plače ti se, a poslije svega, najradije bih još neko vrijeme ostao tu, samo razmišljati ”, „Krivačić kao Woyzeck je nevjerojatan! Kakav unutarnji prasak! Unutarnji, a toliko jak i glasan krik! A Hana Selimović – rijetkost!”, „Čestitam redateljici na putu koji je pronašla i njime došla do ovako sjajnog Woyzecka, i naravno svima u njenom timu”, „Glazba me oduševila!”.

U naslovnoj ulozi vojnika Franza Woyzecka bio je Dean Krivačić. Njegovu nezakonitu ženu glumila je gošća iz beogradskog Narodnog pozorišta Hana Selimović. U ulozi vojne Doktorice bila je Olivera Baljak, Kapetan je Jasmin Mekić, Tambourmajor je Dražen Mikulić, Margaretha je Anastazija Balaž, Baba je Biljana Torić, Karl je Leon Lučev, a Vašarski maestro je Nikola Nedić. „Woyzecka” je režirala Anica Tomić, dramaturginja je Jelena Kovačić, skladatelj je Nenad Kovačić, scenografi su Anica Tomić i Dalibor Laginja, kostimografkinja je Sandra Dekanić, suradnica za pokret je Mila Čuljak, dizajner svjetla je Deni Šesnić, dok je jezična savjetnica Zrinka Kolak Fabijan.

Nakon premijere nastavljeno je druženje u punom foyeru uz puno čestitki i impresivan nastup glazbenika Nenada Kovačića i Lane Hosni. Predstavnicima društvenog, umjetničkog, političkog života Rijeke ovoga su se puta pridružili brojni gosti iz Zagreba.

Reprize predstave „Woyzeck” su 13. siječnja u 18 sati te 17, 18, 19. i 20. siječnja u 19.30 sati.

A u suradnji Art-kina, HNK Ivana pl. Zajca i Goethe-Instituta Kroatien, u utorak 16. siječnja u 19 sati će u Art-kinu biti prikazan film Wernera Herzoga „Woyzeck” (82 min) iz 1979. s Klausom Kinskim i Evom Mattes u glavnim ulogama. Nakon filma slijedi razgovor „Woyzeck u kazalištu i na filmu” s Anicom Tomić, Deanom Krivačićem i Oliverom Baljak iz riječkog kazališnog „Woyzecka”.

logo-akc

GI_Logo_horizontal_green_sRGB

Foto & Video galerija