WOYZECK U KAZALIŠTU I NA FILMU

11. siječnja 2018.

Art-kino i HNK Ivana pl. Zajca ponovno surađuju! Prošle godine bili su to predstava i film „Jesenja sonata”. Sada vas HNK Ivana pl. Zajca, Art-kino i Goethe-Institut pozivaju da dođete na predstavu „Woyzeck” redateljice Anice Tomić u riječko Kazalište i u Art-kino na film Wernera Herzoga „Woyzeck” iz 1979. godine. Predstava i film nastali su prema djelu Georga Büchnera, predvodniku ekspresionizma u dramskoj literaturi koji za mnoge predstavlja figuru kako društveno-političkog tako i umjetničkog revolucionara.

Nakon premijere 12. siječnja, reprize predstave u HNK Ivana pl. Zajca su 13. siječnja u 18 sati te 17, 18, 19. i 20. siječnja u 19 i 30 sati.
Projekcija filma je 16. siječnja u 19 sati u Art-kinu, a nakon filma slijedi razgovor „Woyzeck u kazalištu i na filmu”. Razgovor će moderirati filmski kritičar Dejan Durić, a sudjelovat će redateljica predstave Anica Tomić te glumci u glavnim ulogama kazališnog „Woyzecka” Dean Krivačić (Woyzeck) i Olivera Baljak (Doktorica), te filmski kritičar Saša Stanić.

U filmskom „Woyzecku” u glavnim su ulogama Klaus Kinski i Eva Mattes. Kinskog je Herzog odabrao za naslovnu ulogu jer je znao da nitko drugi ne bi mogao utjeloviti tragičnog junaka kao on. Eva Mattes primila je nagradu za najbolju sporednu glumicu na Filmskom festivalu u Cannesu (1979), Klaus Kinski dobio je nagradu za najbolju izvedbu u stranom filmu na Sant Jordi Awards (1980), a film je proglašen najboljim njemačkim filmom na Guild of German Art House Cinemas (1981).

Herzog, s reputacijom ekscentrika, redatelj je kontroverznih filmova tek odnedavno opće prihvaćenih kao iznimno vrijednih. Snimio je filmove kao što su „Nosferatu”, „Fitzcarraldo”, „Enigma Kaspara Hausera”, „Aguirre, gnjev Božji”, „Grizzly Man”, „Loš poručnik” i dr. Zagovarao je film „kao umjetnost nepismenih, a ne pismenih”, film kao prosvjed protiv kolonijalizma i zapadocentričnosti. Skandali, problemi s lokalnim vlastima, riskiranje producentskog novca, patnje filmske ekipe, ekstremni pothvati, opsesivno okretanje svemu drugom i drugačijem – od civilizacija do duševnih stanja prelazeći granice fizičkih i psihičkih napora – Herzogov je put kojim je izgradio jedan od najzanimljivijih opusa cjelokupnog filmskog modernizma. Sve to pratilo je snimanja filmova koje je režirao filmski radikal Werner Herzog. No, nije bilo baš tako turbulentno s „Woyzeckom”.

„Čini se da ljudi ne shvaćaju da mrzim raditi teške filmove. Mrzim sve te probleme. To je razlog zašto sam toliko uživao raditi „Woyzecka”.  Snimio sam taj film u samo osamnaest dana, montirali smo – cijeli dugometražni film – završavajući posljednji rez u samo četiri dana! Tako bi trebalo raditi film. To je bilo savršeno!”, kazao je Herzog o snimanju „Woyzecka”.

Werner Herzog rođen je u Münchenu 1942. a jedno vrijeme predstavljao se kao Werner Stipetić (majka Elizabeta bila je Hrvatica). Odrastao je u udaljenom planinskom selu u Bavarskoj, studirao je povijest i njemačku književnost u Münchenu i Pittsburghu. Posve samouk, prvi kratki film „Heraklo” snimio je s 19 godina. Od tada je producirao, napisao i režirao više od šezdeset dugometražnih i dokumentarnih filmova. Objavio je na desetke proznih knjiga, te režirao nekoliko opera.

POSEBNE POGODNOSTI:

za prikazivanje filma „Woyzeck” u Art-kinu

* cijena ulaznice za pretplatnike HNK Ivana pl. Zajca (DP, PP, G1, G2, VP i SP) je 10,00 kn (50% popusta)

* cijena ulaznice za publiku koja kupuje/posjeduje kartu predstave „Woyzeck” je 10,00 kn (50% popusta) za reprizne izvedbe predstave „Woyzeck” u HNK Ivana pl. Zajca

* cijena ulaznice za Filmski klub Art-kina je 30% popusta na redovne cijene

* cijena ulaznice za gledatelje koji ima ulaznicu za film: 50% popusta na redovne cijene ulaznica

logo-akc

GI_Logo_horizontal_green_sRGB