“ZAJC” U JOŠ JEDNOM, ŠESTOM EU PROJEKTU: OD 2017. GODINE RIJEČKOM HNK-U ODOBRENO POLA MILIJUNA EURA

21. prosinca 2022.

Nedugo nakon što je okončan ADESTE+ a upravo započeo projekt DeConfining, riječko je Kazalište postalo dijelom još jednoga velikog EU projekta. Upravo odobren projekt Fortissimo bit će sufinanciran iz programa Creative Europe – Innovation Lab 2022, a njegova je ukupna vrijednost gotovo 3 milijuna eura (2.831.311,29). Riječki dio projekta vrijedan je 118.690,50 eura a bit će sufinanciran s 71.165,70 eura. Projekt Fortissimo kreirat će interaktivni digitalni alat odnosno aplikaciju koja će klasičnu glazbu približiti novim generacijama. Mladim će korisnicima omogućiti dinamično i intuitivno učenje a učiteljima ponuditi inovativan alat za učenje na daljinu, kao i za standardnu nastavu.

U projektu sudjeluju 22 partnera iz 11 europskih zemalja, Hrvatske, Italije, Njemačke, Francuske, Danske, Španjolske, Austrije, Poljske, Litve, Slovenije i Ukrajine. Realizacija počinje u ožujku 2023. i potrajat će dvije godine odnosno do kraja veljače 2025.

Započinje Fortissimom za dobnu skupinu od šest do sedam godina na 11 europskih jezika.
U projektu sudjeluju brojni partneri audiovizualnog sektora, kazališta te obrazovne institucije. Osim Riječkoga simfonijskog orkestra, sudjelovat će i orkestri Fondazione Haydn (Italija) te njemačkog Kazališta Magdeburg. Cilj je djeci osigurati potpun pristup digitalnim alatima za drugačije, razigrano i zabavno učenje.

Podsjetimo, riječki „Zajc“ nedavno je završio projekt ADESTE+, usredotočen na razvoj publike, čiji je jedan od rezultata i otvaranje jedinstvene kazališne Galerije „Zajc“. Isto tako, naše je Kazalište ljetos postalo dijelom još jednog velikog, četverogodišnjeg EU projekta, DeConfining, u kojem sudjelujemo zajedno s nizom velikih europskih i afričkih kulturnih institucija i gradova.

Ukupno je riječkom HNK-u, kao partneru u šest EU projekata, od 2017. godine do danas odobreno pola milijuna eura.