ŽELJKA HORVAT ČEČ: HRABRO O ŽENAMA I MUŠKARCIMA U INTIMNOM I DRUŠTVENOM KLINČU

12. lipnja 2015.

Promocija knjige “Moramo postati konkretni” Željke Horvat Čeč održat će se u subotu, 13.lipnja 2015. u 18 sati u foyeru HNK Ivana pl. Zajca, u sklopu 8. riječkog sajma knjiga i festivala autora vRIsak.

Željku Horvat Čeč možemo predstaviti kao novi glas hrvatske poezije.
Odlučna i aktivna, jednako u stihovima, prozi, kao i na tribinama ‘Pisac i građanin’, Željka Horvat Čeč voli stvari nazvati pravim imenom.
U knjizi “Moramo postati konkretni” ona se spješno služi različitim pjesničkim registrima kako bi pronašla pravi glas kojim bi oblikovala traume odrastanja, bolesti, ljubavi, zlostavljanja… koje pokušava analizirati i razumjeti. Ili kako bi se suprotstavila primitivizmu i nasilju, prokazala glupost, prekoračila konvencije…
I u dužim narativnim dionicama, i u onima u kojima su veze između označitelja i označenog mnogo labavije, Željka Horvat Čeč pokazuje zavidnu spisateljsku vještinu, ali i hrabrost, jer doista je, usprkos posvemašnjoj seksualiziranosti društva, i danas rijetkost da jedna pjesnikinja tako konkretno, a daleko od svake banalnosti, progovori o ženama i muškarcima u intimnom i društvenom klinču.
Željka Horvat Čeč rođena je u Čakovcu 1986. godine, magistrirala na studiju hrvatskoga jezika i književnosti. Objavila zbirku pjesama „I zvijezde se smiju krhkosti“ (2005) te bila jedna od autorica u zbirci poezije „Ima boljih stvari od suhe odjeće“ (2007). 2010. je objavila zbirku priča „Kauboj u crvenom golfu“, a knjiga poezije „Moramo postati konkretni“ objavljena je 2015. godine. Objavljivala je u nekim književnim časopisima, Re-u, Ulaznici, Temi, Zarezu, i nastupala na nekim festivalima (Lit Link, Casanovafest, Noć oštrih jezika, Pričigin, Prvi prozak na vrh jezika). Bila je nagrađena na natječaju za kratku priču „Zlatko Tomičić“ 2005. te prvonagrađena za poeziju na književnom natječaju Ulaznica 2013. Član je neformalne skupine pisaca u Rijeci: Ri Lit. Vodi književne tribine „Pisac i građanin“. Voli sarkazam, nogomet i stvarati nered.

Foto & Video galerija