ŽIVOTINJSKA FARMA NA 20. JPF FESTIVALU U UŽICAMA

6. studenoga 2015.

20. po redu JPF festival u organizaciji Užičkog pozorišta, kao jednu od sedam predstava u sedam festivalskih dana, u utorak, 10. studenog ugostit će i predstavu riječkog HNK Ivana pl. Zajca „Životinjska farma“ prema romanu Georga Orwella u adaptaciji Nataše Antulov i Andrása Urbána, koji potpisuje režiju i scenografiju predstave.

U ovoj izvedbi predstave glume Olivera Baljak, Jasmin Mekić, Jelena Lopatić, Jerko Marčić, Nika Mišković, Nikola Nedić, Dean Krivačić i Tanja Smoje.

Kostimografkinja je Bjanka Ursulov, skladateljica Irena Dragović Popović, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.

Tamara Opačak Klubučar, je u „ Večernji listu“ naglasila: „.. kroz slike i songove umjesto dijaloga, na riječku je pozornicu donio blisku prošlost iz koje, jasno se sugerira, većina ništa nije naučila i aktualnu stvarnost koju ćemo isto tako brzo zaboraviti. Pritom je Životinjska farma ostala u okviru originalne alegorijske priče vođene parolom “Svi su jednaki, ali neki su jednakiji od drugih”, prisutne i prepoznatljive kroz povijest.“, a Kim Cuculić u „ Novom listu“ „Sadržaj Orwellova romana Nataša Antulov i András Urbán ne prepričavaju, niti doslovno uprizoruju, već kroz glumu, pokret, glazbu i songove prizivaju ozračje raznih totalitarnih sistema i njihovih parola koje danas, iz povijesne distance, zvuče poput stare, istrošene ploče koja se i dalje vrti. … Brehtijanski intonirani songovi dobili su suvremene aranžmane, pa se u odličnim punk i hip-hop obradama skladateljice Irene Dragović Popović prozivaju banke, radničko ropstvo, vlasnici, štednja i rezovi, glasački listići, ali i današnje suvremene tehnologije. Song koji je izvela Nika Mišković, ispraćena pljeskom gledatelja, duhovito se referira na neka od općih mjesta socijalizma, poput istih kuta koje su se nosile u školi.“