ZNATE LI SVE O CRVENKAPICI?

6. prosinca 2016.

Premijera hrvatske verzije predstave za djecu i obitelji Čuvaj se vuka ili Crvenkapica (Attenti al lupo ovvero Cappuccetto Rosso) redatelja i dramaturga Giorgia Amodea, održat će se u subotu, 10. prosinca 2016. u 19:30 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Naime, riječ je o posebnom projektu koji uključuje dva ansambla HNK Ivana pl. Zajca, Hrvatsku i Talijansku dramu, s istim redateljem, jednakim tekstom, scenografijom, glazbom, svjetlom, ali različitim glumcima koji će dijaloge izvoditi na svojim jezicima. Ukratko, radi se zapravo o jednom projektu koji će iznjedriti dvije predstave, na hrvatskom, a potom i na talijanskom jeziku.

Redatelj u svojevrsnom interkulturalnom eksperimentu računa na fizičke i vokalne razlike glumaca, ali još više na običaje i tradiciju svakog ansambla, te na karakteristike i specifičnosti jezika i govora svakog od glumaca. U hrvatskoj će verziji igrati glumac Hrvatske drame Denis Brižić i studentica diplomskog studija glume pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Nika Ivančić. U istoimenoj će talijanskoj verziji predstave, koja će premijerno zaigrati 24. siječnja 2017,  biti glumci Talijanske drame Anton Plešić i Ivna Bruck.

Predstava Čuvaj se vuka ili Crvenkapica (Attenti al lupo ovvero Cappuccetto Rosso) nastala je prema jednoj od bajki po kojoj pamtimo djetinjstvo, prepričavamo ju desetljećima, a još uvijek inspirira i nudi mogućnosti novih i drugačijih čitanja. Amodeo kao autor potpuno nove priče, ne piše o Crvenkapici koja luta šumom, ova se predstava zbiva u obiteljskom domu. Poslom zaokupljen otac i njegova zaigrana djevojčica pokušavaju kroz igru zajednički izgraditi priču o Crvenkapici

Giorgio Amodeo surađuje s Talijanskom dramom od 2004. godine, i kao redatelj (Le mille e una notte / Tisuću i jednu noć 2004, Bonaventura veterinario per forza / Bonaventura veterinar na silu 2008, Mini & Maxi 2012, I botoni de la montura / Puci z monturi 2014) i kao glumac (Somewhere city 2010, Camere da letto / Spavaće sobe 2011, Mini & Maxi 2012, Antigone / Antigona 2012, La finta ammalata / Umišljena bolesnica 2012). Doktorirao je iz povijesti kazališta temom Kazalište za djecu i mladež, docent je kolegija Lutkarsko kazalište pri DAMS-u (Discipline za umjetnost, glazbu i spektakl) Sveučilišta u Trstu, bio je umjetnički ravnatelj kazališta za djecu i mladež Muggia Spettacolo Ragazzi te pri La Contrada -Teatro stabile di Trieste, a osim bajki postavio je na scenu tekstove Dina Buzzatija, Darija Foa, Antona Pavloviča Čehova, Giacoma Leopardija, Molièrea, Jeana Geneta, Harolda Pintera i drugih; glumio je u brojnim radijskim i filmskim produkcijama te kazališnim predstavama.

Suradnica na adaptaciji teksta bila  je Nataša Antulov. Skladatelj je Aleksandar Valenčić, scenografkinja Aleksandra Ana Buković, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, a oblikovatelj svjetla je Ivan Bauk.

Reprize hrvatske verzije predstave za djecu i obitelji na sceni su HKD-a na Sušaku 12, 13, 14, 15. i 16. prosinca u 10 i 12 sati.