ZORAN, LIK KOJI SVIJET VIDI DRUGAČIJE

10. lipnja 2015.

Premijera ansambla Talijanske drame “Zoran e il cane di porcellana” / “Zoran i pas od porculana” koja je nastala u suradnji s La Contrada – Teatro Stabile u Trstu, održat će se u subotu, 13. lipnja u 19:30 sati.
Intendant Oliver Frljić rekao je da je jako ponosan što je Talijanska drama dio Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, pogotovo u vrijeme kada se sve više u društvu pokušavaju izbrisati različitosti.
Ravnateljica Talijanske drame Leonora Surian napomenula je da je ovo tragi-komedija koja je pisana prema motivima filma “Zoran, il mio nipote scemo”, ali prikazuje događanja koja prethode filmu. Izrazila je iznimno zadovoljstvo što režiju potpisuje Andrea Collavino, poznati talijanski redatelj i dramaturg, a tekst Aram Kian, te što su u projekt uključene mlade nade kazališta, od mladih glumaca do scenografa i kostimografa pa do autora plakata.
Uz svaku premijernu predstavu Talijanske drame postavlja se i likovna izložba, ali ovaj put će se otvorenje izložbe održati u listopadu kada će ponovno igrati predstava “Zoran e il cane di porcellana”.
Redatelj Andrea Collavino nada se da će predstava nastaviti uspjeh filma prema čijim motivima je i rađena. Nije želio uprizoriti repliku filma te je zbog toga stavljen fokus na priču i dramatičnost ove tragi-komedije.
Nakon redatelja, jedan od glavnih glumaca Eugenio Allegri napomenuo je da se u predstavi radi o nesporazumima te odnosu osoba prema neprilagođenom Zoranu, liku koji svijet vidi drugačije.
Glavnu žensku ulogu tumači Elvia Nacinovich koja je zadovolja što su uspjeli uskrsnuti njezin lik jer ga u filmu nema.
Maurizio Zacchigna nadodao je da je ovo suvremeni tekst koji je zanimljiv iz razloga što se radnja odvija na selu koje je granično područje država. Ova predstava je zapravo i priča o obitelji, a njena premijera predstavlja “grand finale” dramskih izvedbi HNK Ivana pl. Zajca.
Kostimgrafiju potpisuje Manuela Paladin Šabanović, scenografiju Stefano Katunar, a svjetla Bruno Guastini.

Foto & Video galerija