„ZRINJSKI“ – NOVI VELIKI USPJEH RIJEČKE OPERE!

17. listopada 2018.

U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca publika je večeras premijerno doživjela novo čitanje hrvatske baštine, Zajčevu operu „Nikola Šubić Zrinjski” i ispratila ga pravim ovacijama i brojnim povicima bravo!

Duboko ukorijenjen u hrvatsku kulturu, „Nikola Šubić Zrinjski” Ivana pl. Zajca u Rijeci se izvodi 72 godine. Večeras, 142 godine od hrvatske praizvedbe u Zagrebu, pod ravnanjem prvog neslavenskog dirigenta ove opere u Hrvatskoj Villea Matvejeffa i u novoj režiji Dore Ruždjak Podolski, „Nikola Šubić Zrinjski” u 21. stoljeću istinski je oduševio publiku.

U ulozi sigetskog junaka, brižnog oca i supruga Nikole Šubića Zrinjskog pjevao je Robert Kolar. U ulozi njegove žene Eve bila je Kristina Kolar. Anamarija Knego pjevala je ulogu njihove kćeri Jelene. Ulogu časnika Lovre Juranića pjevao je Aljaž Farasin, dok je u ulozi Sulejmana Velikog nastupio Luka Ortar. U ulozi Gašpara Alapića pjevao je Marijan Padavić, dok je ulogu Vuka paprutovića tumačio Martin Marić. Giorgio Christian Surian tumačio je ulogu Mehmeda Sokolovića, Sulejmanov liječnik Levi bio je Dario Bercich. Ulogu Mustafe pjevao je Krešimir Škunca, a kao Ibrahim Beglerberg nastupio je Saša Matovina. Kao Ali Portuk i Glasnik nastupio je Darko Matijašević. U operi sudjeluje orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca.

Ville Matvejeff dirigirao je premijerom opere, a uz redateljicu Doru Ruždjak Podolski, autorski tim čine scenograf Stefano Katunar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, oblikovatelj svjetla Elvis Butković, dok je za scenski pokret zadužena Ivana Kalc. Koncertni majstor je Romeo Drucker, a zborovoditeljica Nicoletta Olivieri.

Reprize opere „Nikola Šubić Zrinjski” su 19, 20, 22, 23. i 24. listopada 2018.
Ne propustite „Zrinjskog” – do kraja svijeta!

Kritički glas u subotu 20. listopada u 21 sat

Izvedba opere „Nikola Šubić Zrinjski“ u subotu, 20.10. imat će i četvrti čin: razgovor kritičara i publike!
U subotu u 21 sat, prve će dojmove o predstavi s nama ekskluzivno podijeliti zagrebački gosti: Jagoda Martinčević, povjesničarka glazbe i glazbena kritičarka, Trpimir Matasović, muzikolog i glazbeni kritičar te Jana Haluza, muzikologinja, kritičarka i urednica u glazbenom programu HRT-a,
Svakako ostanite u gledalištu nakon predstave, ili dođite samo na razgovor – vježbajmo različitost i kroz vježbanje kritičkog mišljenja, i u kazalištu i u životu.

Foto & Video galerija