Branka Petrić Fehmiu, Olivera Baljak i Ana Vilenica dolaze s „Otočkom tercom”

19. siječnja 2023.

Pozornica „Zajca” u utorak 24. siječnja u 19,30 sati ugostit će hvaljenu „Otočku tercu”, u kojoj glume Branka Petrić Fehmiu, Olivera Baljak i Ana Vilenica. Tekst je prema „Sjecištima” zagrebačke spisateljice i dramaturginje Beatrice Kurbel adaptirala Ana Vilenica, a režiju potpisuje Ivan Vanja Alač.

U izoliranoj otočkoj sredini žive dvije sestre Ava i Bela čiju će pomalo monotonu svakidašnjicu promijeniti Zagrepčanka Doris. Kako bi preživjele zimu daju oglas za iznajmljivanje stana, na koji se javlja prevoditeljica iz Zagreba. Njezin će dolazak pokrenuti promjene u životima žena različitih generacija i oprečnih karaktera. Svaka ima svoje snove, nadanja i očekivanja, uspone i padove.

Prije gostovanja, zamolili smo našu nacionalnu dramsku prvakinju Oliveru Baljak da se prisjeti susreta s Brankom Petrić Fehmiu, suradnje s Anom Vilenicom i da se osvrne na likove čije interpretacije njih tri donose, na Avu, Belu i Doris.

„Doista me obradovao poziv da radim s dvije sjajne glumice Brankom Petrić Fehmiu i Anom Vilenicom, a posebno sam se razveselila i ugodno iznenadila susretu s Brankom. To je za mene bila potpuno neočekivana suradnja, tim više što sam prilikom gostovanja s našom “Ministarkom” u Beogradu upoznala tu krasnu glumicu i ženu, koja mi se, na moje iznenađenje, uz čestitku naklonila nakon predstave, što samo govori o njezinoj nesebičnosti, lišenoj suvišnoga ega, a da uopće ne spominjemo njezin impresivan curriculum. Već to mi je dalo naslutiti da bi rad na predstavi “Otočka terca” mogla biti lijepa suradnja. Nisam se prevarila. Jednako tako sjajnu suradnju ostvarila sam i s Anom Vilenicom, našom Riječankom koja iza sebe već ima lijepi opus. Svaka od nas je, kako privatno tako i po ulogama u predstavi, potpuno različitog karaktera. Dvije sestre, Ava i Bela (Branka i ja) primorane su živjeti jedna s drugom u svojoj ispraznoj svakodnevici, koja se naročito osjeti zimi kad na otoku nema nikoga osim nekoliko starosjedioca. Sestre su zatvorene u svoje vlastite svjetove, naročito Bela koja nikad nije napustila otok. Zatvorena je i šutljiva, tvrda kao i neki otočani dok duboko u sebi prikriva ranjivost, za razliku od ekstrovertirane Ave koja je u mladosti napustila otok, živjela životom glumice, imala iza sebe nekoliko brakova i kad više nije dobivala velike uloge vratila se na svoj otok, još uvijek živeći svoju „slavu“. Doris (Ana) je pak mlada, nadobudna prevoditeljica koja dolazi ljetovati na otok u potrazi za ljubavlju. Ostalo prepuštam gledateljima da otkriju. Svakako se veselimo izvođenju pred riječkom publikom, a ovaj naš tercet samo je potvrda, da kao što je sam život, tako je i život scene buran i nepredvidiv”, riječi su Olivere Baljak uz koje vas poziva na „Otočku tercu”.

 

Razgovarala Andrea Labik

Foto & Video galerija

Foto: Lana Polić