OTOČKA TERCA
Beatrice Kurbel

Adaptacija:
Režija:
Ivan Vanja Alač
Scenografija:
Karla Kocijan
Glazbu izvodi:
Sergio Kovačić
Prijevod na čakavštinu:
Evelina Krišković
Svjetlo:
dBoki
Ton:
Uloge:
Fonetske vježbe:
Barbara Kalanj-Butković
Fotografkinja:
Lana Polić

Gostovanje predstave Centra za kulturu Grada Novog Vinodolskog

Prema tekstu ‘Sjecišta’ Beatrice Kurbel

 

Pomalu monotonu svakidašnjicu sestara Ave i Bele u njihovoj izoliranoj otočkoj sredini, promijenit će Zagrepčanka Doris. Kako bi preživjele zimu, sestre oglašavaju iznajmljivanje stana, na koji se javlja prevoditeljica iz Zagreba. Njezin će dolazak pokrenuti promjene u životima žena različitih generacija i oprečnih karaktera od kojih svaka ima svoje snove, nadanja i očekivanja, uspone i padove…

 

,,Svjež je i način na koji se temi pristupa, bez težine i pritiska sudbinskih odluka kakve se prečesto na pozornici predstavljaju, a uz spoznaju da život, možda, u svojoj sveukupnosti i predstavlja putovanje, no njegova monolitna struktura ovdje ustupa mjesto etapama, porazima i pobjedama. Na samom su početku u poziciju putnica, ne nužno i kapetanica vlastitih života, postavljene sve tri protagonistkinje, dvije sestre na vječnom odmoru od života-ostarjela glumica Ava (Branka Petrić Fehmiu) i nešto mlađa Bela (Olivera Baljak), ulovljena u vječnom pokušaju zavaravanja vlastite potrebe za drugačijim kao i zagrebačka puca Doris (Ana Vilenica), prevoditeljica života odviše sličnog knjigama u čije je tkivo svakodnevno uronjena.

Evolucija njezine prisutnosti i razrada od pozicije uljeza, gotovo kućnog nametnika pa do dragog gosta, očovječene inačice kućnog ljubimca zaduženog za razbijanje neizbježne monotonije otočkog svakodnevlja najzanimljiviji je, čak i nosivi dio dramskog zapleta u tekstu Otočke terce”.

Dio osvrta na dramski tekst novinarke i kritičarke Petre Miočić Mandić

 

Predstava traje oko jedan sat i petnaest minuta.

„Doista me obradovao poziv da radim s dvije sjajne glumice Brankom Petrić Fehmiu i Anom Vilenicom, a posebno sam se razveselila i ugodno iznenadila susretu s Brankom. To je za mene bila potpuno neočekivana suradnja, tim više što sam prilikom gostovanja s našom “Ministarkom” u Beogradu upoznala tu krasnu glumicu i ženu, koja mi se, na moje iznenađenje, uz čestitku naklonila nakon predstave, što samo govori o njezinoj nesebičnosti, lišenoj suvišnoga ega, a da uopće ne spominjemo njezin impresivan curriculum. Već to mi je dalo naslutiti da bi rad na predstavi “Otočka terca” mogla biti lijepa suradnja. Nisam se prevarila. Jednako tako sjajnu suradnju ostvarila sam i s Anom Vilenicom, našom Riječankom koja iza sebe već ima lijepi opus. Svaka od nas je, kako privatno tako i po ulogama u predstavi, potpuno različitog karaktera. Dvije sestre, Ava i Bela (Branka i ja) primorane su živjeti jedna s drugom u svojoj ispraznoj svakodnevici, koja se naročito osjeti zimi kad na otoku nema nikoga osim nekoliko starosjedioca. Sestre su zatvorene u svoje vlastite svjetove, naročito Bela koja nikad nije napustila otok. Zatvorena je i šutljiva, tvrda kao i neki otočani dok duboko u sebi prikriva ranjivost, za razliku od ekstrovertirane Ave koja je u mladosti napustila otok, živjela životom glumice, imala iza sebe nekoliko brakova i kad više nije dobivala velike uloge vratila se na svoj otok, još uvijek živeći svoju „slavu“. Doris (Ana) je pak mlada, nadobudna prevoditeljica koja dolazi ljetovati na otok u potrazi za ljubavlju. Ostalo prepuštam gledateljima da otkriju. Svakako se veselimo izvođenju pred riječkom publikom, a ovaj naš tercet samo je potvrda, da kao što je sam život, tako je i život scene buran i nepredvidiv.”

 

Razgovarala Andrea Labik

Kanal Ri – Otočka terca ponovno oduševila publiku riječkog HNK Ivana pl. Zajca.

Svijet kulture – HNK Zajc // Gostuje “Otočka terca” s nagrađenom glumačkom kreacijom riječke dramske prvakinje Olivere Baljak

Extravagant – Olivera Baljak igra svoju nagrađenu ulogu: „Otočka terca“ 1. lipnja u „Zajcu“!

Moja Rijeka – Olivera Baljak igra svoju nagrađenu ulogu: „Otočka terca“ 1. lipnja u „Zajcu“

Kanal Ri – Olivera Baljak igra svoju nagrađenu ulogu: Otočka terca u Zajcu

Teklić.hr – Olivera Baljak igra svoju nagrađenu ulogu: „Otočka terca“ 1. lipnja u „Zajcu“!

Nacional – Olivera Baljak igra svoju nagrađenu ulogu: ‘Otočka terca’ u četvrtak u ‘Zajcu’

Riportal – Olivera Baljak igra svoju nagrađenu ulogu: „Otočka terca“ 1. lipnja u „Zajcu“!

Torpedo – Olivera Baljak igra svoju nagrađenu ulogu: „Otočka terca“ 1. lipnja u „Zajcu“!

Burin – Olivera Baljak u “Zajcu” u četvrtak igra svoju nagrađenu ulogu u „Otočkoj terci“

Novi list – Olivera Baljak igra svoju nagrađenu ulogu: “Otočka terca” 1. lipnja u Zajcu

HRT Radio Rijeka – “Otočka terca” večeras u Zajcu – Olivera Baljak igra svoju nagrađenu ulogu

Teklić.hr – Olivera Baljak dobitnica je Nagrade „Fabijan Šovagović“ za najbolju glumicu

Kanal Ri – Olivera Baljak dobitnica je nagrade Fabijan Šovagović

Torpedo – Olivera Baljak dobila nagradu za najbolju glumicu

Novi list – Riječanka Olivera Baljak dobila nagradu za najbolju glumicu, najbolja predstava je “Mala zabava”

Foto & Video galerija