“ČELIČNE MAGNOLIJE” – ISTINITA PRIČA KOJA SLAVI ŽENE

6. svibnja 2021.

Predstava “Čelične magnolije” pretpremijerno će biti izvedena u petak 7., a premijerno u subotu 8. svibnja u 19,30 sati! Predstava je to u režiji Renate Carole Gatice i dramaturgiji Natalije Manojlović o bezuvjetnoj ženskoj podršci, majčinskoj i prijateljskoj ljubavi kroz beskrajno iskrene i dovitljive dijaloge iza kojih stoji dirljiva istinita priča u izvedbi sjajnog ženskog glumačkog ansambla, Judite Franković Brdar / Jelene Lopatić, Aleksandre Stojaković Olenjuk / Ane Marije Brđanović, Biljane Lovre, Leonore Surian Popov, Olivere Baljak, Ivne Bruck / Romine Tonković.

Autor drame i scenarija filmskoga klasika “Čelične magnolije” (Steel Magnolias) iz 1989. Robert Harling suočavajući se sa sestrinom smrću riječima je portretirao njezin vedar duh i život. Šest posve različitih žena, različitih generacija i snažnog karaktera u frizerskome salonu kroz humor i prijateljsku srdačnost bezrezervno iskreno progovaraju i o najtežim temama. Simboliku naslova opisao je Harling riječima: „Kad sam bio mlad, često su me slali da uberem po nekoliko pupoljaka magnolija za mamin vrt. Shvatio sam da su magnolije, iako divne, veoma krhke i lako se zgnječe, a to su osobine koje se često pripisuju ženama s Juga. Moja prekrasna životna iskustva s majkom i sestrom pokazala su mi da su žene koje poznajem zaista divne, ali da i njihovi životi mogu biti krhki. Ipak, ako pogledate ispod površine, shvatite da one posjeduju nevjerojatnu snagu, veću nego što ću ja ikad imati. Pisao sam o njihovoj snazi, radosti i smijehu koji odzvanjaju bez obzira na to što im život donese. Jedini način da se nosim sa sestrinom smrću bio je da slavim te žene.”

Renata Carola Gatica ističe kako tekst nije postavljen feministički, već dirljivo portretira kako je biti žena posebnije od bilo kojeg drugog iskustva te dodaje kako je i film “strukturiran kroz svečane rituale (vjenčanje, Božić, sprovod) u kojima jedne drugima pomažu da budu ljepše, da prebrode svoje tragedije i da se prisjete da, unatoč svemu, „život uvijek ide dalje”, da je život prepun kontrasta, kao uostalom i naslov ovog djela, a što se savršeno sažima u rečenici jedne od junakinja: „Moj omiljeni osjećaj je smijeh kroz suze”.

Drama je prvi put postavljena u Off-Broadway produkciji 1987. godine, odigrano je u tri godine 1126 predstava. Toliki uspjeh vodio je do ekspresnog interesa za otkup prava za film. Harling je bio iz Natchitochesa u kojem se i odvija priča i gdje je snimljen film 1989. u režiji Herberta Rossa, prema Harlingovom scenariju, u koji je između ostalih dodao i muške likove. U filmu su igrale slavne Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Daryl Hannah, Olimpia Dukakis, te Julia Roberts kojoj je uloga Shelby donijela prvu nominaciju za Oscara.

A sada… iščekuju vas riječke “Čelične magnolije” u frizerskom salonu HNK Ivana pl. Zajca!

Foto & Video galerija

PRODUKCIJA U SURADNJI S CONCORD THEATRICALS Ltd. U IME SAMUEL FRENCH Ltd. www.concordtheatricals.co.uk