ČEŽNJA ZA VJEČNOŠĆU: IN MEMORIAM MIROSLAV HOMEN

23. ožujka 2021.

Riječki simfonijski orkestar, pod ravnanjem svojega šefa dirigenta Valentina Egela, izvedbe koncerta „Mozart, Strauss: Čežnja za vječnošću“ 1. i 2. travnja posvećuje nedavno preminulom maestru Miroslavu Homenu, dugogodišnjemu šefu dirigentu orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca.

Program koncerta otvorit će Mozartova Prva simfonija, a zatvorit će posljednja „Jupiterova simfonija”. U objema simfonijama pronalazimo jednaki četveronotni motiv. „Je li Mozart znao da će mu „Jupiterova simfonija” biti posljednja? Je li to čovjek na zalasku života zagledan u djetinjstvo? Sagledavajući sve unatrag, Mozart kao da je svoj ciklus simfonija pretvorio u krug – simbol vječnosti,“ zaključuje maestro Valentin Egel.

„Jupiterova simfonija“ imala je veliki utjecaj na stvaralaštvo Richarda Straussa čija ćemo djela čuti u središnjem dijelu koncerta. Koncert za obou i orkestar, jedno od posljednjih skladateljevih djela, s pravom se smatra najljepšim koncertom 20. stoljeća za taj instrument. Solist na oboi bit će član našega Orkestra, Antonio Haller. Straussovo remek-djelo polifonije, „Metamorfoza” za 23 solo gudača je oproštaj sa svijetom, ali u atmosferi utjehe i katarze. Djela Straussa su „sjaj instrumentacije i harmonije, uvijek poštuju tradiciju, a istovremeno otvaraju nova vrata“, naglašava Valentin Egel.

Ulaznice za obje izvedbe koncerta su u prodaji. Poslušajte „Čežnju za vječnošću“ te se s nama prisjetite dirigenta „dojmljive geste i topla srca“ Miroslava Homena.

 
 
Generalni pokrovitelj Riječkog simfonijskog orkestra