Aljaž Farasin

Počasni član ansambla
U ovoj sezoni

Njegov je profesionalni operni debi bio u slovenskoj nacionalnoj operi u Ljubljani, s ulogom Sempronio („Lo speziale” – „Ljekarnik”) 2009. i od tada se pojavio u mnogim važnim i naslovnim tenorskim ulogama, primjerice: Don José („Carmen”), Vojvoda od Mantove („Rigoletto”), Alfredo („La Traviata”), Rodolfo („La Bohème”), Romeo („Romeo i Julija”), Edgardo („Lucia di Lamermoor”), Pinkerton („Madame Butterfly”), Tamino („Čarobna frula”), Don Ottavio („Don Giovanni”), Casio („Otello”), Alfred („Šišmiš”), Camille („Vesela udovica”), Dalandov kormilar („Ukleti Holandez”), Naraboth („Saloma”), Jaquino („Fidelio”), Franjo („Gorenjski slavuj”), Macduff („Macbeth”) itd.

U lipnju 2015. godine nastupio je na turneji u Japanu s Operom i baletom Slovenskog narodnog gledališča Maribor u produkciji opere „Carmen”, zajedno s Vesselinom Kasarovom u naslovnoj ulozi. U listopadu 2015. godine u Narodnom Kazalištu u Pragu pjevao je ulogu Vaudemonta u operi „Jolanta” Petra Iljiča Čajkovskog pod ravnanjem maestra Jana Lathama Koeniga. U Operi de Rennes u Francuskoj u veljači 2018. pjevao je ulogu Borisa u operi „Kátya Kabanová”. S produkcijskom kućom Music Hall u Belgiji i Nizozemskoj u rujnu 2018. pjevao je ulogu Don Joséa u operi „Carmen”.

Kao solist, pojavljivao se na pozornicama raznih glazbenih manifestacija, festivala i koncerata u Sloveniji, Hrvatskoj i inozemstvu.

S riječkom Operom surađuje od 2015. godine, od obnove Verdijeve „La Traviate” kada je pjevao ulogu Alfreda Germonta, a uslijedile su uloge Vladimira Lenskog u „Evgeniju Onjeginu” Čajkovskog, Vojvode od Mantove u Verdijevom „Rigolettu” i Fentona u „Falstaffu”, Werthera u istoimenoj Massenetovoj operi, Rodolfa u Puccinijevoj operi „La Bohème”, Lovre Juranića u „Nikoli Šubiću Zrinjskom” Ivana pl. Zajca, Romea u Gounodovoj operi „Romeo i Julija”. Pjevao je potom u Verdijevom Requiemu, te u ulozi Fausta u istoimenoj Gounodovoj operi snimljenoj za Real Sound & Universal Music i koncertno izvedenoj u riječkom Kazalištu s Luciom Gallom, Carlom Colombarom, Marjukkom Tepponen i Dianom Haller. Uz Yusifa Eyvazova i istaknute soliste riječke Opere pjevao je na EPK i HNK gala koncertu Pogled prema 2020.

Završio je srednju glazbenu školu, smjer pjevanje, pod mentorstvom prof. Jolande Korat, a diplomirao je 2008. godine s odličnim uspjehom na Odsjeku za pjevanje na Glazbenoj akademiji u Ljubljani, u klasi prof. Vlatke Oršanić i dobio titulu summa cum laude za umjetničke rezultate. U akademskoj godini 2009./2010. je završio i poslijediplomski studij. Osvojio je prvu nagradu na nacionalnom pjevačkom natjecanju 2004. godine. Usavršavao je glasovne sposobnosti uz nekoliko profesora i solista (Helena Lazarska, Marvin Keenze, Richard Miller, Breda Zakotnik, Irena Baar, Barbara Pearson itd.).