Nicola Prato

U ovoj sezoni

Počeo je plesati u školi Danzaria u svom rodnom kraju u talijanskoj provinciji Arezzo. Godine 2015. godine preselio je u Pistoiju kako bi studirao ples u školi Axe Ballet. Usavršavao je svoju tehniku učeći od pedagoga Maura Murrija, Marca du Bouaysa, te od pedagoga s umjetničkog sveučilišta Plesne akademije Codarts. Dobitnik je stipendija za ljetne ‘po pozivu’ tečajeve u organizaciji Alvin Ailey American Dance Theater 2016., te Juilliard škole u New Yorku i Kraljevske danske baletne škole u Kopenhagenu 2017. godine.

Od 2018. godine pohađao je školu Cristine Bozzolini Balletto di Toscana u Firenci gdje je stekao praktično znanje u suvremenim plesnim tehnikama i istodobno upotpunio svoj klasični baletni repertoar. Podučavali su ga predavači poput Lucie Geppi, Eugenija Scigliana, Sabrine Vitangeli, Antonelle Cerreto, Angele Placanice, Arianne Benedetti, Giulie Molinari, Alessija Barbarosse i Valerie Longo. Tijekom studija u Firenci sudjelovao je u brojnim radionicama i natjecanjima, te stažirao u raznim europskim plesnim kompanijama.

U siječnju 2020. pridružio se riječkom Baletu debitirajući u predstavi „Heroj je umoran“ Giuseppea Spote, izvedenoj na Intermezzo Festivalu u Geri u Njemačkoj. Do sada plesao je u „Čipki“ Maše Kolar, „Plamtećoj vodi“ Andonisa Foniadakisa, te „Odiseji“ Waltera Matteinija (ulogu Telemacha), „Patetičnoj“ Douglasa Leeja te „Posvećenju proljeća“ Maše Kolar.