Nicola Prato

Solist Baleta, sporedne uloge

Počeo je plesati u školi Danzaria u svom rodnom kraju, u talijanskoj provinciji Arezzo. Godine 2015. godine preselio je u Pistoju kako bi studirao ples u školi Axe Ballet. Usavršavao je svoju tehniku učeći od pedagoga Maura Murrija, Marca du Bouaysa, te od pedagoga s umjetničkog sveučilišta Plesne akademije Codarts. Godine 2016. godine dobio je ljetnu stipendiju na Alvin Ailey American Dance Theater, 2017. godine na Juilliard školi u New Yorku, te na Kraljevskoj danskoj baletnoj školi u Kopenhagenu.

Od 2018. godine polazio je školu Cristine Bozzolini Balletto di Toscana u Firenci gdje je stekao praktično znanje u suvremenim plesnim tehnikama i istodobno poboljšao klasični baletni repertoar. Podučavali su ga predavači poput Lucie Geppi, Eugenija Scigliana, Sabrine Vitangeli, Antonelle Cerreto, Angele Placanice, Arianne Benedetti, Giulie Molinari, Alessija Barbarosse i Valerie Longo. Tijekom studija u Firenci sudjelovao je u brojnim radionicama i natjecanjima, te stažirao u raznim europskim plesnim kompanijama.

U siječnju 2020. pridružio se riječkom Baletu, a plesao je na gostovanju u Geri u Njemačkoj u predstavi „Heroj je umoran“ Giuseppea Spote.