"Cure": razgovor nakon predstave

“Cure” i studentice, razgovor nakon predstave

19. listopada 2023.

Sinoć je nakon izvedbe predstave “Cure” u prostoru Exportdrva održan razgovor glumica Sendi Bakotić, Ane Marije Brđanović, Anje Sabol i Vande Velagić s publikom. Među publikom je bila i grupa studentica Učiteljskoga fakulteta koje su organizirano došle na predstavu u sklopu kolegija Nasilje nad i među djecom izv.prof.dr.sc Nataše Vlah i kolegija Odgoj i obrazovanje za demokratsko građanstvo predavačice Željke Ivković.

Studentice su bile zainteresirane za razgovor o temama koje predstava otvara – ranjivost djevojaka tijekom odrastanja, otkrivanje seksualnosti, strah od trudnoće, okolnosti u obitelji i društvu koje su se dijelom tijekom vremena mijenjale na bolje, ali dijelom postale još represivnije za žene.

Glumice i koautorice ove dokumentarne predstave pojasnile su tijekom razgovora specifičan povod i proces nastanka ove predstave u koji su bile uključene riječke tinejdžerice tijekom tri mjeseca radionica i druženja. Autentične, osobne priče i gorka i lijepa iskustva autorica i izvođačica i njihovih majki i baka djelovale su poticajno publici da otvorenije podijele i svoja razmišljanja i osjećaje. Jedna je studentica istaknula utjecaj društvenih mreža i forsirane seksualizacije , a druga je govorila o očekivanjima i imperativima kojima su izloženi kao mladi ljudi koji tek formiraju stavove o svome tijelu i stječu samopouzdanje.

Iako predstava realistično prikazuje kompleksne i često bolne emocije tijekom prvih fizičkih i emotivnih odnosa, strah, samoprijezir, sram, glumice su istaknule da su željele kroz predstavu slaviti i ženski užitak, ushit, zaljubljenost i slobodu. Razgovor je zaključen mišlju da je otvaranje ovakvih tema u javnosti od iznimne važnosti jer vodi do međusobnog ohrabrivanja i osnaživanja da se glasno i jasno ukazuje na diskriminatorne slučajeve iz svakodnevice.

Razgovor je moderirala Katarina Mažuran, voditeljica razvoja publike u HNK-a Ivana pl. Zajca.

Foto & Video galerija