DIPINTO DI BLU: GLAZBENA KOMEDIJA OBOJENA PLAVIM

16. veljače 2016.

Glazbena komedija „Dipinto di blu / Obojeno plavim“ ansambla Talijanske drame HNK Ivane pl. Zajca, po tekstu Carla Tolazzija te u režiji, koreografiji i dramaturgiji Mojce Horvat, bit će premijerno izvedena u subotu, 20. veljače 2016. u HNK Ivana pl. Zajca.
Glumcima Talijanske drame u izvedbi će se pridružiti članovi svih ostalih kazališnih ansambala, Opere, Baleta i Hrvatske drame te Massimo Savić kao posebni gost.

Inspiriran najpoznatijim talijanskim festivalom zabavne glazbe, ovaj tekst s puno fine ironije prikazuje „kazalište“ koje se događa iza festivalskih kulisa. Poludjeli pjevači, novca gladni menadžeri, tehničari i čistačica koji se bave problemima krize i zapošljavanja… Blještava odjeća i šljokice samo su maska za puno stvari koje publika inače ne vidi. Ova glazbena komedija koja uključuje živu glazbu u izvedbi benda Zvjezdana Ružića, puno koreografije, najpoznatije talijanske pjesme i žustre dijaloge, obećava vrhunsku zabavu.
Međutim, kako je kazala Mojca Horvat koja peti put surađuje s riječkim HNK, iako glazbena komedija odnosno mjuzikl spada u tzv. lagani žanr, istodobno je najteži za realizaciju. Riječ je o velikom projektu u kojem sudjeluje tridesetak izvođača, projektu koji govori o zakulisnom životu showbusinessa, ali i aktualnoj društvenoj priči o radničkim pravima, sindikatu i štrajku. Popularne pjesme s festivala talijanske canzone izabrala je redateljica koja je naglasila da se u Italiji još uvijek više pažnje ipak poklanja pjesmama negoli raznim scenskim efektima.
U predstavi sudjeluju Bruno Nacinovich, Mirko Soldano, Rosanna Bunola, Giuseppe Nicodemo, Elvia Nacinovich, Vivien Galletta, Sergei Kiselev, Anton Plešić, Lucio Slama, Ivna Bruck, Sabina Salamon te članovi baleta i zbora HNK Ivana pl. Zajca.

Scenografkinja je Ljerka Hribar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, glazbene aranžmane potpisuje Zvjezdan Ružić, a oblikovanje svjetla Dalibor Fugošić.
Sponzori predstave su riječki Atelier Sally u kojem su osmišljene i realizirane svečane haljine, Varteks odnosno modna marka Di Caprio, Kanal Ri i Specijalna bolnica „Dr. Nemec“ Matulji.
Prigodom konferencije za novinare predstavljen je i novi prostor kazališnih radionica u bivšem Torpedu, gdje su se održavale probe predstave.

Foto & Video galerija