Press-konferencija za novu sezonu

„Doviđenja. Dobrodošli!“: predstavljena nova sezona HNK-a Ivana pl. Zajca

21. lipnja 2024.

U HNK-u Ivana pl. Zajca predstavljena je nova sezona Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca pod sloganom „Doviđenja. Dobrodošli!“. Repertoar nove sezone predstavili su aktualni intendant dr. sc. Marin Blažević, buduća intendantica Dubravka Vrgoč i gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović. Ono što ovu sezonu čini jedinstvenom je činjenica da su je pripremala dva intendanta: aktualni intendant dr. sc. Marin Blažević na dužnosti ostaje do kraja 2024. godine kada svoj četverogodišnji mandat započinje Dubravka Vrgoč.

Nova sezona dolazi s 14 dramskih, opernih i baletnih premijera, 10 različitih koncerata, dvije obnove, dva nova kazališna programa te više od 25 različitih repriznih uspješnica. U novoj sezoni Hrvatska drama donosi autorski projekt Ivana Plazibata „Kad se zaljubljujemo“ posvećen starijoj populaciji i njihovom pravu na ljubav, dramatizaciju romana Bekima Sejranovića „Nigdje, niotkuda“ u režiji Ivice Buljana, predstavu „Oslobađanje“ u koprodukciji s Nacionalnim kazalištem Tunisa u sklopu projekta „Deconfining“ te predstava za djecu prema priči Damira Martinovića Mrleta „Magarčić i kit“. Najavljena su i dva mjuzikla, obnova „Sunset Bulevarda“ Andrewa Lloyda Webbera u režiji Renate Carole Gatice te premijera „Priče sa zapadne strane“ Leonarda Bernsteina u režiji i koreografiji Lea Mujića.

Riječka Opera najavila je tri velike premijere. Ujesen na riječku pozornicu stižu „Napudraj joj lice“ Thomasa Adèsa pod dirigentskom palicom Simona Dvoršaka i u režiji Eve Hribernik te „Arijadna na Naksosu“ Richarda Straussa pod ravnanjem Villea Matvejeffa i u režiji Marina Blaževića. U novoj godini u Rijeku dolazi opera u velikoj koprodukciji opere Giacoma Puccinija „Manon Lescaut“ s drugim kazališnim kućama i manifestacijama. Koncertna sezona donosi devet simfonijskih koncerata, ali i jedan poseban program u suradnji s Teatrom Regio di Parma, „Verdi vikend“, posvećen djelu Giuseppe Verdija.

Najavljene su i dvije premijere riječkog baleta. Prva je K-HNK koprodukcija s HNK-om u Splitu „Laurencija“ Vakhtong Chabukiani i Aleksandra Kreina u novoj koreografskom verziji Nine Ananiašvili, dok u novoj godini stiže “Pepeljuga“ Sergeja Prokofjeva u neoklasicističkoj koreografiji Lea Mujića. Najavljena je i obnova ekstatičnog baleta Andonisa Foniadakisa „Plamteća voda“.

Obznanjen je i bogat repertoar Talijanske drame koji čini čak četiri premijere. Sezonu otvara mjuzikl za sve generacije, „La nostra famiglia / Naša familija“ Saše Eržena u režiji Marjana Nećaka. Sezonu nastavljaju predstave za djecu Petre Cicvarić „Chi non memorizza googlerizza / Tko nema u vugla, googla“ u režiji Peđe Gvozdića te „Il Papa’/Ja tata“ Bjarni Haukur Þórssona u režiji Marco di Stefana. Njihova zadnja premijera dolazi u 2025. godini kada u Rijeku stiže djelo Carla Goldonija „La moglie saggia / Mudra žena“ u režiji Giorgia Sangatija.

Konačno, najavljen je i Filozofski teatar koji će nakon velikih uspjeha u HNK u Zagrebu biti postavljen u HNK Ivana pl. Zajca. Trajat će od siječnja do lipnja te će ugostiti redom Gorana Bogdana, Leu Ypi, Jasmilu Žbanić, Georgija Gospodinova te Nikolaj Schultza. Teme o kojima će zajedno sa domaćinom i voditeljem programa Srećkom Horvatom i publikom promišljati i razgovarati gosti Filozofskog teatra kreću se od književnosti, glume i filma, pa sve do oblika i mogućnosti ili nemogućnosti slobode.

Foto & Video galerija

Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra
Generalni pokrovitelj Baleta
Partner mediatico / Medijski pokrovitelj