DRAMA „DOWN, BY LAW“ MILE ČULJAK U UŽEM IZBORU ZA NAGRADU BBC-JA ZA NAJBOLJU AUDIO DRAMU

29. prosinca 2021.

Pred kraj godine godine stigla nam je divna vijest da je “Down, by Law” Mile Čuljak, audio drama u režiji Hane Veček, emisija Dramskog programa Hrvatskoga radija iz ciklusa Radio ateljea, ušla u uži izbor za Najbolju europsku dramu 2022. koju dodjeljuje BBC!

Monodrama “Down, by Law” autorice i redateljice, riječke izvedbene umjetnice i naše stalne suradnice Mile Čuljak praizvedena je u „Zajcu“ 15. svibnja 2018., u prostoru današnjeg Dram(m)a centra „Zajc“, u izvedbi prvakinje Drame Jelene Lopatić.

Iznimno dirljiv i emotivan tekst Mila Čuljak napisala je kao impresiju razdoblja od rođenja sina Borisa, dječaka sa sindromom Down, a u želji da ova priča pridonese shvaćanju i podršci zajednice osobama s Down sindromom. Predstava i dojmljiva interpretacija Jelene Lopatić izazvala je, kako je tada pisala Kim Cuculić, „emotivan potres na pozornici i u publici“ dok ju je Bojan Munjin nazvao odom ljubavi i herojstvu „koja nas vraća na početke kazališta i u njegovu najdublju tajnu – kako da makar na trenutak postanemo bolji ljudi“. Riječka je publika predstavu proglasila najboljom u programu Hrvatske drame u sezoni 2017./2018., a Jeleni Lopatić pripala je tada Nagrada publike za najbolju dramsku žensku ulogu.

Sada je audio drama “Down, by Law” među najboljima u Europi! Čestitamo Mili i cijeloj ekipi! Monodramu „Down, by Law“ moći ćete ponovno gledati početkom veljače u Dram(m) centru „Zajc“.