DRAM(M)A CENTAR “ZAJC”: UKIDANJE KAZALIŠNE RAMPE

3. svibnja 2022.

Dram(m)a centar “Zajc” je u petak i subotu, 29. i 30. travnja, bio mjesto sretnog ukidanja kazališne rampe: publika predstave autorice i redateljice Mile Čuljak “Down by Law” sudjelovala je oba dana nakon izvedbe na “Afteru”.

U petak je nakon izvedbe s publikom razgovarala dramska prvakinja, izvođačica predstave Jelena Lopatić te otac Borisa, dječaka sa sindromom Down iz predstave, Dobriša Radovanović. U publici je bila grupa studentica i studenata druge godine Učiteljskog studija Inkluzivni odgoj i obrazovanje s profesoricom Natašom Vlah. Studentice i studenti su vrlo emotivno doživjeli perspektivu roditelja djeteta s teškoćama te razgovarali o svakodnevici i preprekama s kojima se susreću i roditelji i djeca. Neposrednim doživljajem umjetničke majčine priče kroz predstavu te prisne očeve priče kroz razgovor stvorila se topla i podržavajuća atmosfera. Sudionici razgovora su potvrdili ideje predstave kako je jedini ispravan pristup djetetu s teškoćama onaj koji izražava pozitivu, podršku i veselje malim uspjesima, te kako tu sažaljenju nema mjesta. Važno je bilo osvijestiti kako intenzivna integracija djece s teškoćama ne koristi samo toj djeci, nego možda još i više ostaloj djeci te društvu u cjelini, senzibilizirajući ih i oplemenjujući. Jer, kao što je Dobriša Radovanović rekao, svi smo mi, u nekom trenutku i na neki način – drugačiji. Ako se naučimo one drugačije uvažavati, poštovat ćemo i sebe više.

I subotnja je izvedba predstave zaokružena druženjem publike s glumicom Jelenom Lopatić. Razgovor je tekao od razmjene dojmova o predstavi do promišljanja društva u cjelini i pozicije deprivilegiranih osoba. Osobna iskustva ranjivosti koja smo svi doživljavali tijekom života kreirali su na neki način drugi čin predstave u kojoj je i publika bila izvođač.

Ne propustite drugačije predstave i “Aftere” u Dram(m)a centru “Zajc” i u svibnju!

Foto & Video galerija
Pokrovitelj Aftera