Dvostruka baletna koprodukcija:
Uspješna premijera “Spartaka” u HNK-u u Zagrebu

30. siječnja 2023.

Balet “Spartak”, prva od dviju baletnih koprodukcija HNK-a u Rijeci i HNK u Zagrebu u sklopu programa K-HNK, premijerno je izveden u zagrebačkom HNK-u. Jedno od najpoznatijih djela Arama Hačaturjana kao baletni spektakl prema vlastitoj, novoj viziji koreografirao je Jiří Bubeníček, koreograf riječkih “Romea i Julije”.

“Iako koristimo Hačaturjanovu glazbu baleta “Spartak”, ona je sada potpuno drugačije strukturirana te prati novu liniju priče, oslikava pobunu gladijatora u prvom stoljeću prije nove ere i predstavlja likove s njihovim intimnim pričama. Nadam se da će publika uživati u ovoj viziji jedne slavne i uzbudljive ljudske sudbine”, izjavio je uoći premijere koreograf Jiří Bubeníček. Sudeći prema reakciji oduševljene premijerne publike u Zagrebu, Bubeníček je, zajedno s autorskim timom i ansamblom zagrebačkog Baleta, posve uspio u svojoj nakani. Orkestrom Opere HNK-a u Zagrebu ravnao je maestro Valentin Egel, šef dirigent Riječkoga simfonijskog orkestra. Riječka će premijera “Spartaka” uslijediti za mjesec dana, 28. veljače.

A do tada će publika u riječkom HNK-u vidjeti “Čajkovskog”, balet koji se kao dio dvostruke riječko-zagrebačke koprodukcije priprema u “Zajcu”, a prvi put će ga članice i članovi riječkog ansambla, u koreografiji Cayetana Sota na izabranu glazbu Petra Iljiča Čajkovskog, pred publikom izvesti 11. veljače. “‘Čajkovski’ kojeg kreiram za riječki Balet prikazat će putovanje prema činjenicama i misterijima koje su oblikovale njegovu jedinstvenu umjetničku dušu. One su oblikovale i njegov izvanredan dar melodičnosti koji je još uvijek neodoljiv i poticajan novim generacijama umjetnika”, najavio je mladi španjolski koreograf Soto inspiriran likom i djelom velikog skladatelja kojeg poistovjećujemo s veličanstvenim prizorima iz njegovih baleta. “Čajkovski” će u Zagrebu biti premijerno izveden 27. veljače, a večer kasnije Rijeka će premijerno gledati “Spartaka”.

Foto & Video galerija

Generalni pokrovitelj Baleta