EKSPLOZIJA SNAŽNIH EMOCIJA NA KONCERTU JUG-SJEVER

3. lipnja 2017.

Maestro Ville Matvejeff, solisti, orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca poveli su večeras publiku riječkog Kazališta na emotivni glazbeni put na jug i sjever, u Španjolsku i Finsku. Dvije iznimno snažne, tragične glazbene priče, „La vida breve“ Manuela de Falle i „Kullervo“ Jeana Sibulisa oduševile su publiku. Prenosimo samo neke od prvih komentara posjetitelja, još pod jakim dojmom doživljenog: „Ne mogu pronaći dovoljno jake riječi za ono što sam doživjela večeras. Zaista vrhunac!”, „Sve pohvale svima, ovo je trebalo moći izvesti, dva golema i zahtjevna djela. Čestitke svima!”, „Tragične teme, božanstvena glazba, vrhunska izvedba!”

Prepoznatljivi španjolski i romski zvuci de Fallinog „Kratkog života” očarali su posjetitelje, kao i odlični solisti, u prvom redu sjajna Anamarija Knego kao Salud, pa Sofija Cingula kao Baka, Marko Fortunato kao Paco, Slavko Sekulić kao ujak Salvaor, Viven Galleta kao Carmela, Dario Bercich kao Manuel, Robert Kolar kao Cantao, Martin Marić kao Glas iz kovačnice, Ljubov Košmerl-Judčenko, Tea Ban kao i Boris Mohorić kao prodavači.

Moćno je zazvučalo u drugom djelu koncerta monumentalno vokalno i orkestralno Sibuliusovo djelo „Kullervo” u izvedbi mezzosopranistice Ivana Srbljan i baritona Roberta Kolara uz muški zbor opere pojačan s Akademskim muškim zborom Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.
Riječkom praizvedbom „Kullerva“ obilježena je 100. obljetnica finske samostalnosti pod pokroviteljstvom  Veleposlanstva Finske u Republici Hrvatskoj kao dio programa „Finska 100“.
Teško da bi bilo moguće pronaći bolji način obilježavanja važnog finskog jubileja nego što je to bila večerašnja izvedba grandiozne simfonije „Kullervo“ najvećeg finskog skladatelja Jeana Sibelisa!

Foto & Video galerija