EUROPSKA HIT PREDSTAVA „ROSSINI CARDS“ USKORO I U IZVEDBI RIJEČKOG BALETA!

15. svibnja 2018.

Balet HNK Ivana pl. Zajca izvodi hit predstavu „Rossini Cards” međunarodno poznatog koreografa Maura Bigonzettija na glazbu slavnog talijanskog skladatelja Gioachina Rossinija. Predstava će premijerno na velikoj sceni riječkog Kazališta zaigrati u subotu 19. svibnja 2018. u 19 i 30 sati.

Predstava je oduševljavala publiku u Italiji (Modena, Cesena), Švicarskoj (Basel), Njemačkoj (Hannover, Dortmund) te u Kanadi (Montréal), gdje je u izvedbi nekoliko baletnih kompanija bila dijelom repertoara nekoliko kazališnih kuća te svugdje nailazila na jednako oduševljenje.

Gozba je to istovremeno klasičnih i suvremenih, emotivnih i komičnih energičnih vrhunaca u sedam razglednica sa šesnaest plesača riječkog Baleta i vrsnim pijanistom Filipom Fakom. Naime, intimni se dijelovi izvode uz klavirsku glazbu uživo, dok se grupni dijelovi izvode uz orkestralne snimke. Koreografija u svakoj plesnoj kompaniji zaživi na nov način, ali uvijek visokom kvalitetom i tehnikom izvođenja.

Zvijezda talijanskog suvremenog plesa, koreograf međunarodnog ugleda Mauro Bigonzetti koreografirao je u zaista brojnim priznatim kazališnim kućama i baletnim trupama diljem svijeta (Europa, Sjeverna i Južna Amerika, Azija). Deset godina bio je umjetnički ravnatelj vodeće produkcijske trupe, prve nezavisne talijanske stalne plesne trupe u Italiji, Aterballetta koja je i praizvela originalnu predstavu „Rossini Cards”. Bio je ravnatelj Baleta u Teatru alla Scala.

Kritika je Bigonzettijev suvremeni balet „Rossini Cards” opisala i ocijenila kao:

„virtuozni ples”;

„nježnost, razigranost, strast i snaga, emocije i tehnika”;

„briljatna interpretacija uz kolaž snimaka i živog izvođenja Rossinijevih skladbi, pravi plesni vatromet”;

„neobuzdana vitalnost, duhovito, živahno, parodijski, nježno, strastveno”;

„estetsko iskustvo na visokoj razini”;

„koreografija se poigrava s granicama ravnoteže i gravitacije”;

„vrhunski ples i akrobatika”;

„iako suvremen balet, još uvijek su brojni klasični elementi ispisani mišićavim tijelima plesača suvremenog plesa koji se savršeno spajaju s tradicijom Rossinijeve glazbe, a ono što je groteskno, nije zbog toga manje lijepo, dapače”;

„veliki raspon neoklasičnih i suvremenih pokreta”;

„koreografija koja zahtijeva visoku koncentraciju plesača”.

Reprize predstave „Rossini Cards” su 21, 23, 25. i 26. svibnja u HNK Ivana pl. Zajca.

Predstava traje oko sat vremena.

Sponzori predstave:

IIC-colore-zagabria.jpg

klana