Premijera ROSSINI CARDS
Gioachino Rossini & Mauro Bigonzetti

suvremeni balet
Koreograf:
Asistentica koreografa:
Kostimografkinja:
Oblikovanje svjetla:
Pomoćni oblikovatelj svjetla:
Massimo Consoli
Glazba:
Gioachino Rossini
Odabir glazbe:
Bruno Moretti
Pijanist:
Plešu:
Baletna majstorica:
Inspicijentica:
Fotografkinja i dizajn plakata:

Premijera: 19.5.2018.

„Rossini cards“ je suvremena baletna predstava koja je oduševila i kritiku i publiku diljem Europe i Sjeverne Amerike. U srži apstraktna i bez čvrstog dramaturškog okvira, ona nam ipak nudi scene iz paralelnih života, intrigantne obrate iz dramatičnih u komične situacije; neočekivane poveznice koje titraju između erotičnosti, taštine i ironije. Iznimno vještim sljubljivanjem klasične plesne tehnike i Rossinijeve barokne glazbe, Bigonzetti je (u zajedništvu sa svojim autorskim timom), stvorio remek-djelo moderne umjetnosti koja nadilazi okvire one isključivo plesne. I u pokretu i u ekspresiji, pred plesačima će biti izazov da izvedu koreografske sekvence u rasponu od onih klasičnih, liričnih, čeznutljivih i duboko duševnih pa do onih komičnih, raskošnih, senzualnih, živahnih, čak i furioznih. Ukratko, i plesačima i publici ovo je djelo vrhunska gozba koja razotkriva svu inovativnost i emotivnost dva velika maestra – Rossinija i Bigonzettija.

TRAJANJE PREDSTAVE: 

Predstava traje 52 minute.


Sponzori predstave:

IIC-colore-zagabria.jpg

Talijanski institut za kulturu u Zagrebu, službeno je predstavništvo talijanske države sa zadatkom promoviranja i širenja talijanskog jezika i kulture u Hrvatskoj; organizira kulturne manifestacije kojima je cilj olakšavanje razmjena ideja, umjetnosti i znanosti. Institut je najbolje mjesto za učenje talijanskog jezika. Organiziraju se tečajevi za sve od stupnja apsolutnih početnika do naprednog stupnja.Ponosni smo sponzori baletne predstave “”Rossini Cards” u koreografiji Maura Bigonzettija u izvedbi ansambla HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, koja se ove godine izvodi povodom 150. godišnjice smrti skladatelja Gioachina Rossinija.

dott.ssa Stefania Del Bravo

Direttore


klana

Foto & Video galerija

Mojih 7 razglednica

1) Kako biste opisali svoju predstavu „Rossini Cards”? Možete li se prisjetiti što Vas je tada inspiriralo?
Kao i mnogi moji radovi, „Rossini Cards” inspiriran je glazbom samom; predstava je osobito inspirirana Rossinijevom briljantnošću u skladanju, njenom unutarnjom teatarskom i ekspresivnom moći. Također, inspirirala me svojim potencijalom za koreografsku gestu unatoč tome što niti jedno njegovo djelo nije pisano za balet.
Svaki put kada čujem Rossinijevu glazbu, preda mnom se pojavi kazališni zastor.

2) Možete li reći više o Aterballettu, plesnoj trupi s kojom ste radili prve „Rossini Cards”?
Svaki je rad stvoren za plesnu trupu kojoj je prvenstveno i namijenjen, koja se njime bavi. Stoga niti meni niti mojim suradnicima nije jednostavno „prilagoditi” predstavu novoj trupi. Istodobno, kako je većina mojih asistenata bila prisutna za vrijeme originalnog stvaranja predstave, oni poznaju moj rad vrlo dobro. Uvijek je zanimljiv izazov naći „karaktere” i pravi stil za svaku ulogu među novim plesačima. I uvijek je užitak „ponovno otkriti” vlastite kreacije kroz nove interprete.

3) Zašto Rossini? Kako ste birali njegove skladbe za ono što želite pobuditi u publici?
Kako inače birate glazbu za svoje predstave?
Rossini zbog njegove svestranosti: skladao je za klavir, za orkestre, gudačke instrumente, zatim lirske opere… Odabrao sam različita djela jer sam htio istražiti njegovu bezgraničnu maštu.
Glazba inače bira mene! Ja samo slijedim inspiraciju.

4) Što je to u Vašoj koreografiji da je tako dobro prihvaćeno u toliko različitim zemljama, kulturama i to već godinama? Ljudi kažu da se vremena mijenjaju, a predstava „Rossini Cards” je prisutna gotovo 15 godina na mnogim pozornicama – nije to baš čest slučaj, zar ne?
Teško je reći. Vjerojatno snažne ideje – još uvijek se referiram na glazbu – mogu nas duboko impresionirati. One ostaju godinama, stoljećima. Desetljećima možemo slušati ista djela i biti inspirirani svaki put novim imaginacijama.

5) Što biste rekli o stilu svojih djela?
Ne mogu odgovoriti jer svoja djela vidim previše raznovrsnima i drugačijima. Mislim da publika može možda pronaći „moj znak”, ako postoji.

6) Radili ste s različitim plesnim kompanijama, što uvijek tražite u plesačima?
Velikodušnost, radoznalost, volju. Ako ti elementi postoje, uvijek je moguće razviti zanimljive umjetničke odnose. Ono što volim je pronalaziti unikatnost, tako da nema točno određenih karakteristika koje tražim kada radim s plesačima, osim njihova povjerenja i želje da gradimo zajedno.

7) Nakon svih Vaših dosadašnjih koreografskih djela, koja je Vaša vizija u plesu, u predstavama?
Svoju viziju plesa još uvijek tražim i iskreno – mislim da ju nikada neću definirati. Previše je povezana s određenim kontekstom i vremenom. U svakoj pojedinoj situaciji ili fazi života stvaramo nove vizije.

Andrea Labik

Kada me Mauro nazvao i zamolio da vratim u formu „Rossini Cards”, bila sam presretna. Veliko je uzbuđenje činiti to za Balet HNK Ivana pl. Zajca, posebno jer sam nekoliko godina radila u Aterballettu s Mašom Kolar, a sada se sastajemo kako bismo s njenom kompanijom rekreirali nešto posebno.

U predstavama Maura Bigonzettija plesala sam gotovo 10 godina i iskusila koliko čitav proces njegove kreacije, toliko i njegovu velikodušnost i strast.

„Rossini Cards” ima toliko mnogo životnih aspekata: tragično, komično, dirljivo, ludo, itd.

Prenoseći djelo divnim riječkim plesačima, shvatila sam da je osim rada na detaljima kako bismo uhvatili Bigonzettijev duh i stil, također bilo važno „iskopirati” posebnu, jedinstvenu i veličanstvenu energiju koju plesači osjećaju kada je Mauro prisutan u dvorani, a zatim ju prenijeti na pozornicu, publici. Tada se događa čarolija.

Béatrice Mille

19, 21. i 23. svibnja 2018.

P l e š u

STOL: Marta Kanazir, Anca Zgurić, Laura Orlić, Ksenija Duran Krutova, Maria del Mar Hernandez,Tea Rušin, Nika Lilek, Marta Voinea Čavrak, Ali Tabbouch, Daniele Romeo, Svebor Zgurić, Ricardo Campos Freire, Michele Pastorini, Andrei Köteles, Hélias Tur-Dorvault, Shota Inoue
DUET: Maria del Mar Hernandez, Hélias Tur Dorvault
TRIO: Ksenija Duran Krutova, Ricardo Campos Freire, Shota Inoue
SOLO: Marta Kanazir
ŽENSKI DUET: Nika Lilek, Laura Orlić
DUET PJEVANJE: Daniele Romeo, Marta Voinea Čavrak
RECITATIV: Maria del Mar Hernandez
FINALE: Marta Kanazir, Anca Zgurić, Laura Orlić, Ksenija Duran Krutova, Maria del Mar Hernandez, Tea Rušin, Nika Lilek, Marta Voinea Čavrak, Ali Tabbouch, Daniele Romeo, Svebor Zgurić, Ricardo Campos Freire, Michele Pastorini, Andrei Köteles, Hélias Tur-Dorvault, Shota Inoue

25. i 26. svibnja 2018.

P l e š u

STOL: Marta Kanazir, Anca Zgurić, Laura Orlić, Ksenija Duran Krutova, Maria del Mar Hernandez, Tea Rušin, Nika Lilek, Marta Voinea Čavrak, Ali Tabbouch, Daniele Romeo, Svebor Zgurić, Ricardo Campos Freire, Michele Pastorini, Andrei Köteles, Hélias Tur-Dorvault, Shota Inoue
DUET: Laura Orlić, Hélias Tur Dorvault
TRIO: Ricardo Campos Freire, Daniele Romeo, Tea Rušin
SOLO: Marta Voinea Čavrak
MUŠKI DUET: Michele Pastorini, Shota Inoue
DUET PJEVANJE: Daniele Romeo, Marta Kanazir
RECITATIV: Laura Orlić
FINALE: Marta Kanazir, Anca Zgurić, Laura Orlić, Ksenija Duran Krutova, Maria del Mar Hernandez, Tea Rušin, Nika Lilek, Marta Voinea Čavrak, Ali Tabbouch, Daniele Romeo, Svebor Zgurić, Ricardo Campos Freire, Michele Pastorini, Andrei Köteles, Hélias Tur-Dorvault, Shota Inoue

Torpedo media-Riječki balet gostuje u Ljubljani s predstavom “Rossini cards”

Novi list-Riječki Balet gostuje na festivalu “Junij” s predstavom “Rossini Cards”

Showbizzmagazin-Riječki balet gostuje u Ljubljani s predstavom “Rossini Cards”

Kigo.hr-RIJEČKI BALET GOSTUJE U LJUBLJANI S PREDSTAVOM „ROSSINI CARDS”

Moja Rijeka-Balet HNK Ivana pl. Zajca gostuje u Ljubljani s predstavom “Rossini Cards”

Nacional-Balet HNK Ivana pl. Zajca gostuje u Ljubljani s predstavom ‘Rossini Cards’

Rijeka danas-Riječki balet gostuje u Ljubljani s predstavom ‘Rossini Cards’

H-alter-Najjači adut sačuvan za kraj sezone

Plesna scena-PREMA MAJSTORSKOM RECEPTU

Magazin.hrt.hr-Europski baletni hit “Rossini cards” u riječkom HNK-u

Jutarnji list-NEOBIČAN SPOJ NEOKLASIKE I SUVREMENOG BALETA Slavni talijanski koreograf Bigonzetti sa plesnom predstavom ‘Rossini Cards’ obišao je svijet

La voce del popolo-Rossini cards “Decostruzione e ironia”

Novi list-Plesno – glazbena poslastica: “Rossini Cards” u HNK-u Ivana pl. Zajca

HRT Vijesti iz kulture

HRT Radio Rijeka-Baletna premijera: “Rossini Cards” – savršen spoj glazbe i plesnih pokreta

Kanal Ri-baletna premijera

HRT Vijesti iz kulture (3:00 – 5:20)

Nacional-Riječka premijera europskog baletnog hita

Torpedo-Europski baletni hit “Rossini cards” u izvedbi riječkog baleta: Rasplesani hedonizam uz Bigonzettija i Rossinija

Showbizzmagazin-Europski baletni hit „Rossini Cards” u izvedbi riječkog Baleta

Culturenet-Europski baletni hit ‘Rossini Cards’ u izvedbi riječkog Baleta

Fiuman.hr-Europski baletni hit “Rossini Cards” u izvedbi riječkog baleta

Urbancult-Riječka premijera europskog baletnog hita

Teklić-Europski baletni hit „Rossini Cards“ u izvedbi riječkog baleta: rasplesani hedonizam uz Bigonzettija i Rossinija

Stilueta-GRAD KOJI KREIRA: KAVA, ČOKOLADNI KOLAČ, PRESAGE UMJETNOST POKRETA SVEBORA ZGURIĆA

Kanal Ri-Zajc uvjerljivo

Rijecanin.rtl.hr-(FOTO) U SUBOTU U „ZAJCU“: Riječka premijera europskog baletnog hita “Rossini Cards”!

Scena.hr-Rossini Cards – Europski baletni hit u HNK

HRT Radio Rijeka-Hoće li “Rossini cards” oduševiti i riječku publiku?