Hrvatska drama

U sezoni 2016 / 2017 bilo je intenzivno i uzbudljivo, utišano i glasno, intimno i revolucionarno,  lokalno i međunarodno. Punili smo različite domaće i inozemne dvorane, igrali na različitim jezicima, dobivali različite reakcije, nekad ste nas voljeli, nekad baš i ne, ali nadamo se da vas ni u jednom trenutku nismo ostavili ravnodušnima, u pokušaju da uvijek iznova potvrdimo kako je kazalište živi organizam koji crpi iz neprestanog dijaloga s kontekstom u kojem nastaje, koji se upravo na relaciji akcija – reakcija ostvaruje i dobiva svoj puni smisao.

U sezoni koja je pred nama Hrvatska drama ponovno donosi za riječko kazalište nova redateljska imena. Anica Tomić i  Matija Ferlin režirat će prvi puta u HNK Ivana pl. Zajca, a Bojana Lazić i prvi put u Hrvatskoj. Redateljski rukopis Renate Carole Gatice riječkoj publici već je poznat po hrvatsko-talijanskoj uspješnici „Dugonja, Trbonja i Vidonja” / „Spillo, Ciccio, Falco”, a u novoj sezoni Renata će udružiti snage s jednom od najzanimljivih mladih hrvatskih dramatičarki Vedranom Klepicom u projektu radnog naslova „Noćna škola”, u kojem će se glumcima Hrvatske drame pridružiti i studenti 3. godine studija Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Tako će bok uz bok, na repertoaru Hrvatske drame stajati Büchner, Nazor, Klepica i Schwab, prethodnici i nasljednici, dramsko i autorsko kazalište, ali uvijek ono kazalište koje je svjesno svoje povijesti i aktualnosti, ali i vlastitih zaloga za budućnost. Na ovosezonskom kazališnom putu našem će se ansamblu pridružiti i dvije gošće. Beogradska glumica Hana Selimović bit će dio ekipe Büchnerovog “Woyzecka”, a Katarina Bistrović Darvaš, nakon uspješne suradnje u Molierovom “Mizantropu” gdje je oduševila i publiku i kritiku ponovno će surađivati s nama u Schwabovim “Predsjednicama”.

Novost nove sezone je inauguracija programa Zajc Lab koji će istraživati nove izvedbene prostore i tražiti nove kazališne jezike. Riječ je o dvije koprodukcije: prva, ostvarena u suradnji s ljubljanskim Gledališčem Glej, predstavit će nam slovenske autore i izvođače Katarinu Stegnar, Uršku Brodar i Juru Novaka; u drugoj, ostvarenoj u suradnji s Umjetničkom organizacijom Koautorska inicijativa OOUR, riječka plesačica i koreografkinja Mila Čuljak predstavit će se kao autorica sasvim specifičnog senzibiliteta. Ove dvije koprodukcije na neki će način zaokružiti cijelu sezonu. Ne samo zato što će na vremenskoj crti predstavljati prvu i zadnju sezonsku premijeru, već će i na značenjskoj ravni označiti smjer kretanja sezone 2017 / 2018 od margine prema centru, od pojedinca prema sustavu. Istraživat ćemo na koji način pojedinac mijenja sistem, a ne kako postaje njegova žrtva; na koji način gradimo kontekst koji nas okružuje, a ne kako nas kontekst nepovratno zarobljava. I u svemu tome bit ćemo naravno glasni, konkretni, direktni i neumoljivi, baš onako kako priliči margini kada se probija u centar.

Mi smo već uzeli prilično veliki zalet i jedva čekamo skok. Veselimo vam se u kazalištu!

Jelena Kovačić, ravnateljica Hrvatske drame

ZAJC LAB

ZAJC LAB je program zamišljen kao inkubator novih ideja te mjesto susreta autora različitih estetskih i poetskih prosedea, kojeg projekti ravnopravno sudjeluju u stvaranju repertoara Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca. Istraživanje novih umjetničkih praksi, integriranje drugih medija u kazališnu umjetnost, te otvaranje prostora suradnji umjetnika različitih profila i poetika, kao preduvjeta iznalaženja novih formi, neki su od temeljnih ciljeva ovog dijela programa.

Jesenska premijera
Georg Büchner
Werner Schwab
Vladimir Nazor
Vedrana Klepica
Urška Brodar / Jure Novak / Katarina Stegnar
Jean – Baptiste Poquelin Moliѐre
Oliver Frljić, autorski projekt visokog rizika
Ingmar Bergman
Oliver Frljić
Oliver Frljić & Marin Blažević