Balet

U novoj sezoni Baleta riječkog HNK odlučili smo voditi se idejama raznolikosti, rada i izvrsnosti, kojima želimo emancipirati i ojačati poziciju i djelovanje riječkog baletnog ansambla.

Raznolikost umjetničkih projekata i sami njihovi naslovi od „Macbetha”, „U svakom slučaju” i „Veseli Božić nestašne djece”, do „Ivice i Marice”  te „Rossini Cards” ukazuju na različitost koja predstavlja mjesto susreta, otvorenosti, znatiželje, solidarnosti i ravnopravnosti. Upravo se u susretu s drugim i različitim iskušava i propituje fleksibilnost baletnog ansambla spremnog na eksperiment, kreaciju, inovaciju i, konačno – na sam umjetnički identitet i stav ansambla. Raznolikošću programa želimo potaknuti razvoj znanja, senzibiliteta, ali i apetita postojeće publike, uz stalnu želju i napore za dovođenjem nove, uz naglasak na dostupnosti, kulture za sve.

Rad kao sam čin stvaranja, ali i temelj postojanja baletnog ansambla, označuje raznoliko i inkluzivno djelovanje. Angažmanom u baletnim, ali i drugim umjetničkim programima narodnog kazališta, ansambl kroz radionice i pedagoške programe dostiže razinu izvrsnosti, tj. podiže standard vlastitog umjetničkog djelovanja. Pozivanje uvaženih ključnih hrvatskih i inozemnih autora znači prepoznavanje novih, inovativnih i kreativnih umjetnika, ali i spremnost i želja za rad na najvišim umjetničkim standardima.

Kronološki gledano sezona započinje plesnim uprizorenjem Shakespeareovog „Macbetha” koji u svojoj radnji zrcali fokusiranost renesanse na društveni fenomen moći koja dovodi čovjeka do granica gubitka etičnosti, gubitka svojih bližnjih i naposljetku sebe samoga. Moć sudbine da nas zatoči okosnica je drugog projekta naslovljenog „U svakom slučaju” ideja vodilja je učiniti vidljivima marginaliziranu grupu plesača čije starenje erodira njihovu profesionalnu izvrsnost, korisnost, materijalnu egzistenciju, a često i samopoštovanje.  Ova dva projekta različitim metodama te iz različitih perspektiva propituju konstantu formiranja ljudskog društva, a to je moć i njena sposobnost uplitanja u sve pore društvenog postojanja.

Projektima „Veseli Božić nestašne djece” i „Ivica i Marica” Balet riječkog HNK obratit će se izravno djeci, mladima, ali i njihovim roditeljima, kako bi obiteljskim temama kroz propitivanje osnovnih etičkih i ljudskih vrijednosti približili umjetnost, posebno ples i balet, tim društvenim skupinama. Nastavljamo utjecati na stvaranje, ali i odgajanje nove publike, kao i potencijalnih stvaraoca umjetnosti.

I na kraju, principom izvrsnosti izabrali smo suvremenu baletnu predstavu „Rossini Cards” koreografa Maura Bigonzettija, koja je oduševila kritiku i publiku diljem Europe i sjeverne Amerike, ne bi li se u potpunosti riječkom baletnom ansamblu otvorila prilika ponovno pokazati i dokazati kako su dosljednim radom spremni slijediti najveće svjetske izazove suvremene baletne umjetnosti.

Maša Kolar, ravnateljica Baleta

balet prema istoimenoj tragediji Williama Shakespearea
balet HNK Ivana pl. Zajca
Gioachino Rossini & Mauro Bigonzetti
Petar Iljič Čajkovski