Premijera IVICA I MARICA

Koreografkinja:
Kostimografkinja:
Fotografija:
Oblikovatelj svjetla:
Oblikovanje zvuka:
Baletna majstorica:
Animacije, video projekcije i scenografski elementi:
Glazba:
Wolfgang Amadeus Mozart
Izvodi:
Balet HNK-a Ivana pl. Zajca

Premijera: 26.1.2018.

Premda jedna od najpoznatijih i najomiljenijih europskih bajki, bajka „Ivica i Marica“ nije vremenom izgubila na svojoj aktualnosti već je ostala jednako aktualna danas kao i u vrijeme njezina nastanka. Ivica i Marica, najpoznatiji su brat i sestra koji već stoljećima fasciniraju djecu, ali im kroz svoju priču odašilju i životno važne poruke propitujući uvijek iznova odnos roditelja i djece, neimaštine i bogatstva, okrutnosti i milostivosti. Što znači biti dobar roditelj ako djeca trpe neimaštinu i glad; je li moguće da ponekad treba biti okrutan da bi bio milostiv; može li se preživjeti spajajući dobrotu, mudrost i dosjetljivost; kako oprostiti roditeljima; je li taj oprost preduvjet za zadovoljan život…?

Baletu i američkoj koreografkinji Gini Patterson ova bajka pruža niz neoklasičnih izvedbenih interpretacija. Korištenjem video projekcija i maštovitih kostima, stvaramo baletnu fantaziju (tzv. „fantasy ballet”) koja će i vizualno i slojevitošću sadržaja biti privlačna ljubiteljima baleta svih generacija.

TRAJANJE PREDSTAVE

Predstava traje oko jedan sat i petnaest minuta, izvodi se bez pauze.

Kroz metaforu poznate dječje bajke, koncept i režija ovog uprizorenja „Ivice i Marice” vođena je mojim preispitivanjem kako okruženje, obitelj, religija i kultura oblikuju nečiji život i izbore. Umanjuje li se naša sposobnost transformacije i evolucije u trenutku kada smo prisiljeni na puko preživljavanje puno očajanja s reaktivnim životinjskim instinktima? Bi li pritisak siromaštva mogao roditelje dovesti do apsurdne odluke napuštanja djece u šumi kako bi sami preživjeli?

To je priča simbola. Plutajući portal otvara se i zatvara ponad kuće i pećnice, života i sjećanja, prostora i percepcije, realne sadašnjosti i sanjive iluzije – pozivajući nas da kroz njega prođemo. Vatra ubija i pročišćuje, oslobađa sjeme ponovnog rođenja čak i kada donosi smrt. Smrt jastva, smrt kulturno i socijalno definiranih realnosti donosi promjenu perspektive i rođenje nove realnosti. Stara bajka vodi djecu do Vještičjeg blaga. Ivica i Marica tamo otkrivaju da njihova prava blaga leže u ljubavi, zahvalnosti unutar njih i povjerenju jedno u drugo.

Poštujući izvorni duh tradicionalne tamne priče, putovanje Ivice, Marice, Majke i Oca vidim kao duhovno traganje. Bajka govori o našem čovječanstvu, o univerzalnim, ali i specifičnim likovima. Vidimo ih u introspektivnim trenucima, bljeskovima sjećanja, sanjarenju, težnjama nečemu… drugom. U paralelnim i međusobno isprepletenim pričama likovi promišljaju krivnju, strah, utjecaje i vlastiti odraz koji su posljedice njihovih odluka ili okolnosti. Dok putujemo s njima, na putu njihove transformacije putu lovimo bljeskove ranjivosti, izdaje i pouzdanja jednih u druge.

Gina Patterson, koreografkinja

Proces osmišljavanja kostima za balet „Ivica i Marica” kretao se usporedno s razmišljanjima koreografkinje o realnim likovima iz priče te karakterizacije magičnog dijela likova koje djeca susreću nakon što bivaju napuštena. Počevši od pregleda nekih stereotipnih inscenacija priče, razmotrili smo ideju osuvremenjivanja vizualnog aspekta u smislu psihološke karakterizacije značenja samih kostima. Tako smo primjerice odlučili obitelj odjenuti u tamne, monokromne kostime zbog pojednostavljivanja dočaravanja njihove tužne i svirepe svakodnevice. Nasuprot tome stvorili smo plejadu likova, koji postoje možda samo u dječjoj mašti, u začudnom šarenilu boja i fantastičnih tkanina. Različito kostimirani likovi ponekad prikazuju njihove strahove, očekivanja, nadu ili prevladavanje nedaća koje ih zadese na putu. Kao dodatni kontrast između jednostavnih kostima obitelji, kostimi magičnih likova se, osim blještavim bojama, odlikuju i transparentnošću materijala, pružajući tako dojam vilinske eteričnosti i nestvarnosti tih likova. Vrhunac magičnih likova predstavlja lik Vještice, koja ujedno simbolizira majku/maćehu i svo zlo kroz koje djeca prolaze. Vizualizacija Vještice predstavlja lik koji je primamljiv, ali i pomalo demonski u svojoj zastrašujućoj zavodljivosti. Obračunavajući se s njom, djeca simbolično pobjeđuju svoje strahove i dobivaju snagu za sretan povratak kući.

Petra Dančević Pavičić, kostimografkinja

Dok sam tragala za glazbenim pristupom „Ivici i Marici”, slučajno sam, pripremajući večeru, čula Mozartovu skladbu. Istoga je trena iz bilješki, prostora, tempa, iznikla priča. Bujica emocija glazbene kompozicije savršeno je odgovarala plesnom stilu što sam ga zamislila. Zvučni krajolici te glazbe predstavljaju sve – od djetinje energije do smrti Vještice, nevinosti i ponovnog rođenja. Glazbeni leptiri izlepršali su iz zvučnika baš u pravom trenutku kao i zaključavanje Ivice u kavez. Mozartova glazba neizmjerno mi je pomogla i olakšala moju interpretaciju poznate priče. Glazba je jednaka strast kao i razvijanje fizičkog jezika tijekom koreografskog procesa. Golem je izazov pokušati spojiti oboje, ali sretna sam što sam ga prihvatila… i uronila u svijet Mozartova genija tijekom proteklih inspirativnih sedam mjeseci transformacije.

Gina Patterson, koreografkinja

Plesna scena-KALEIDOSKOPSKO RAZLAMANJE PRIČE

Plesna scena-PRIČA O TRANSFORMACIJI I ODRASTANJU

La voce del popolo-Un balletto con tanti fili conduttori

Mic.hr-“Ivica i Marica”, europski debi američke koreografkinje Gine Patterson

Novi list-Balet ‘Ivica i Marica’: Bajka kao odraz okrutne stvarnosti

HRT Radio Rijeka-“Ivica i Marica” – plesno-glazbeni poklon za mlade i odrasle

Kanal Ri-IVICA I MARICA

Moja Rijeka-Ivica i Marica

Moja Rijeka-Premijera baleta “Ivica i Marica”: Bajka o siromaštvu i potezima iz očaja

Kanal Ri, Zajc povjerljivo-Balet Ivica i Marica – HNK Ivana pl. Zajc

Showbizzmagazin-Premijera obiteljskog baleta “Ivica i Marica” u riječkom HNK

Rijecanin.rtl.hr-Na Korzu uz slasne kolačiće najavljena premijera baleta Ivica i Marica

Stilueta-OBITELJSKI BALET „IVICA I MARICA” ČETVRTI JE OVOSEZONSKI NASLOV BALETNOG ANSAMBLA HNK IVANA PL. ZAJCA

La voce del popolo-Un grande classico in veste metaforica

Kigo.hr-OBITELJSKI BALET „IVICA I MARICA“ EUROPSKI DEBI POZNATE AMERIČKE KOREOGRAFKINJE GINE PATTERSON

Pod Učkun-Obiteljski balet “Ivica i Marica” europski debi poznate američke koreografkinje Gine Patterson

Fiuman.hr-Balet “Ivica i Marica” europski debi poznate američke koreografkinje Gine Patterson

Moja Rijeka-Premijera obiteljskog baleta “Ivica i Marica” 26. siječnja u riječkom HNK-u

Liburnija.com-Balet “Ivica i Marica” europski debi poznate američke koreografkinje Gine Patterson

Film mag-Premijera baleta ‘Ivica i Marica’ u riječkom HNK-u

Novi list-Balet “Ivica i Marica” u Zajcu: Predstava za sve generacije

Kanal Ri-IVICA I MARICA

Culturenet-Premijera baleta ‘Ivica i Marica’ u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci

Moja Rijeka-Premijera baleta “Ivica i Marica” 26. siječnja u riječkom HNK-u

Večernji list-Premijera “Ivice i Marica” Gine Patterson

HRT Radio Rijeka-Balet “Ivica i Marica”: bajkovito i intrigantno

Nacional.hr-Radna matineja povodom premijere baleta ‘Ivica i Marica’

Showbizzmagazin-Radna matineja za riječku publiku povodom premijere baleta “Ivica i Marica”

Rijecanin.rtl.hr-DOĐITE I OSVOJITE ULAZNICE! U subotu radna matineja za publiku povodom premijere baleta „Ivica i Marica”

Rijeka danas-Radna matineja za publiku povodom premijere baleta ‘Ivica i Marica’

Pod Učkun-Radna matineja za publiku povodom premijere baleta “Ivica i Marica”

Fiuman.hr-Besplatna radna matineja baletne predstave Ivica i Marica

Culturenet-Radna matineja za publiku povodom premijere baleta ‘Ivica i Marica’

Urbancult-Radna matineja za publiku povodom premijere baleta ”Ivica i Marica”

Scena.hr-Ulaz besplatan: Radna matineja za publiku – Ivica i Marica

Sponzor baletne predstave

hep

Partner baletne predstave

Piko logo + PIK Rijeka

Foto & Video galerija
Foto & Video galerija